Nevjerovatan skok! Vrijednost bitkoina dostigla rekordnih 30.000 dolara

04.01.2021. | 14:26

Vrijednost kriptovalute bitkoin dostigla je rekordan nivo od preko 30.000 dolara.


Ova popularna kriptovaluta je tokom 2020. godine uvećala svoju vrijednost za čak 300 odsto, a samo u posljednjih mjesec dana za 50 odsto. Crnogorski IT strucnjak Mirko Jovović kaže da je jedan od razloga za ubrzani i neočekivani porast vrednosti bitkoina štampanje ogromne količine keša kako bi se „gasila vatra” krize izazvane pandemijom koronavirusa, pa je deo tog novca prešao i u kripto-investicije.

On je za portal Investitor.me izjavio da će vrijednost ove kriptovalute, ali i Ethereuma, vjerovatno nastaviti da raste još do polovine januara.

“U prilog ovome ide i to što će se bitkoin, ali i još 549 kriptovaluta, pojaviti u novim indeksima na svjetskim berzama početkom 2021. godine. To je zvanično najavljeno iz S&P Dow Jones Indices, gde su opisali bitkoin i ostale kriptovalute kao ‘vrstu imovine u nastajanju'”, rekao je Jovović.

Treća stvar koja ide u prilog kriptovalutama je velika nesigurnost u svetu po pitanju ekonomije i oporavka nakon pandemije, tako da investitori traže način kako da osiguraju svoju imovinu.

“Zna se da je bitkoin rezultat prethodne krize, ali moramo da uzmemo u obzir da je 12 godina ta kriptovaluta potvrđivala svoju rezistentnost, kao i da se veliki broj stručnjaka iz fin-teć industrije slaže da ovo nije još ni približno njegova konačna vrijednost”, ukazuje je Jovović. On dodaje da je i najpoznatija američka kripto-kompanija Coinbase predala dokumentaciju za izlazak na berzu, koji se očekuje početkom ove godine.

“Odluka PayPal-a da od ove godine prihvati digitalne valute kao sredstvo plaćanja u maloprodaji, takođe ide u prilog očekivanjima da će vrednost kripto-tržišta nastaviti da raste”, zaključio je Jovović.

Oznake: Bitkoin, Vrijednost