Nešto novo u BiH: U ovoj firmi moguće je kupiti robu za bitkoine

01.02.2021. | 19:46

Firma “No Limit Technology” iz Sanskog Mosta prva je u Bosni i Hercegovini, a možda i u cijelom regionu, omogućila kupovinu robe ili usluga bitkoinom ili nekom drugom kriptovalutom.

Prema riječima Zebira Filovića, vlasnika ovog preduzeća, takvim načinom plaćanja kupci na njihovom web-shopu mogu pazariti televizore, računare, telefone, laptope i druge elektronske uređaje.

Filović ističe kako je dugo razmišljao o uvođenju takvog načina plaćanja, ali da je trebalo vremena da se sve pretoči u praksu.

“Prije nekoliko godina razmišljao sam o tome, ali tada još nisam u dovoljnoj mjeri shvatao kako sve to funkcioniše. Pandemija virusa korona i sve što se dešavalo tokom protekle godine omogućili su mi da detaljnije izučim sistem plaćanja kriptovalutama i kada sam shvatio koliko je to sigurno, donio sam ovakvu odluku”, kazao je Filović.

Dodaje kako se uređaji koje prodaju mogu naručiti putem njihovog web-shopa te navodi kako je moguća transakcija i kupovina robe kriptovalutama vrlo jednostavna, pa čak i sigurnija nego kada se radi o kartičnom plaćanju. Ilustruje to informacijom da su nedavno pojedini švajcarski kantoni omogućili građanima plaćanje poreza kriptovalutama.

“Ne sumnjam kako će sve to i kod nas vrlo brzo zaživjeti, jer su se svi sad zainteresovali za kriptovalute, s obzirom na to da vrijednost jednog bitkoina trenutno iznosi preko 34.000 maraka. Što se tiče mojih očekivanja, mislim da treba mnogo strpljivosti i da će se vremenom pokazati prvi rezultati”, smatra Filović.

Prema njegovim riječima, moguća transakcija i kupovina robe putem kriptovaluta podrazumijeva da kupac mora posjedovati virtualnu valutu.

“Transakcija se odvija tako što odaberete artikl koji vam odgovara, stavite ga u košaricu i kada dođe do plaćanja bitkoinom, pokrene se procesor koji validira tu transakciju i provjerava da li posjedujete dovoljna sredstva da je ostvarite. Procedura traje desetak minuta i reći ću samo da je sigurnija od bankarskog načina plaćanja”, ističe Filović za Nezavisne.

Inače, zanimljivo je kako u Bosni i Hercegovini postoji Udruženje “Crypto.ba”, koje promovira sticanje i vid trgovanja kriptovalutama, koji je već u velikoj mjeri zastupljen širom Evrope.

“Kasnimo već nekoliko godina za zemljama zapadne Evrope kada je u pitanju ova oblast, a ovo je jedan od načina da otvorimo vrata inovativnom načinu plaćanja, koji danas koristi sve veći broj ljudi”, kaže Nedžad Smajić, predstavnik pomenutog udruženja.

Oznake: Bitkoin, Firma, Kupovina