Nesigurnost na tržištima: Berze pale nakon vijesti da je lider SAD zaražen koronom

02.10.2020. | 09:05

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica pale, kao i američki terminski indeksi, nakon vijesti da je predsjednik SAD Donald Tramp zaražen korona virusom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati sati u minusu 0,15 odsto, nakon četiri dana rasta.

Pritom je na tokijskoj berzi, na kojoj se juče nije radilo zbog tehničkih problema, Nikkei indeks ojačao 0,2 odsto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji pale oko 0,3 odsto.

Na berzama u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu danas se ne radi zbog praznika. Nakon vijesti da Tramp ide u karaninu, terminski S&P 500 indeks pao je 0,4 odsto, pa je za očekivati da će u petak na Wall Streetu cijene dionica pasti, nakon jučerašnjeg rasta.

Činjenica da je Tramp pozitivan doprinosi nesigurnosti na tržištima, koja su ionako nestabilna zbog predsjedničkih izbora u SAD u novembru.

„Razvoj događaja zavisiće od toga koliko će situacija biti ozbiljna. Ulagači su već ionako zabrinuti zbog predstojećih izbora, a ovo uliva dodatnu nesigurnost na tržišta”, kaže Masayuki Kichikawa, strateg u kompaniji Sumitomo Mitsui Asset Management.

Američki predsjednik objavio je da je pozitivan na covid-19, a takođe i njegova supruga Melanija te da ide u karantin.

“Večeras, prva dama i ja testirani smo i pozitivni smo na covid-19”, napisao je na Tviteru predsjednik prve svjetske sile.

“Odmah počinjemo četrnaestodnevnu izolaciju i proces oporavka. Uspjećemo zajedno”, dodao je.

Oznake: Berze, Tramp