Neradni dan! Od 1. januara 92 odsto radnika u ovoj državi nedjeljom će odmarati

U Sjevernoj Makedoniji nedjelja će od 1. januara sljedeće godine biti neradni dan.

To je odlučilo 120 poslanika u parlamentu Sjeverne Makedonije, od kojih je 62 glasalo za prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radnim odnosima, i koji predviđaju da nedjelja bude neradna.

Ministarka za rad i socijalnu politiku Sjeverne Makedonije Jagoda Šahpaska je tom prilikom izjavila je da su ispunili obećanja koja su dali radnicima i da će od 1. januara nedjelja biti dan za nedjeljni odmor za 92 odsto radnika.

Prema njenim riječima, cilj tog rješenja je uspostavljanje ravnoteže u životu radnika, između privatnog i profesionalnog, porodičnog i društvenog.

“Radnici su naš najveći kapital. Njihov trud mora da se poštuje i vrednuje. Zato će oni koji budu angažovani u djelatnostima, koje zbog tehničko-tehnološkog procesa ne smiju da budu prekinute, dobijati najmanje 50 odsto veću dnevnicu za rad u nedjelju i slobodan dan, koji mogu da iskoriste u narednih sedam dana”, istakla je makedonska ministarka.

Ona je dodala da će zaposleni u trgovačkim centrima, dobijati dvostruko veću dnevnicu, odnosno dnevnicu uvećanu za 100 odsto.

Dodatno će, kako je istakla, dva odsto od prometa ostvarenog u tržnim centrima u prethodnoj godini za rad nedjeljom i praznicima biti namijenjeni za izgradnju novih dječjih vrtića, prenosi Blic.

Ostavite komentar: