Neophodna realna cijena: Maletić: Dogovor bi riješio problem tržišnih viškova meso

16.12.2020. | 15:38
Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić izjavio je da postoji animozitet između prerađivača i proizvođača tovnih junadi i svinja, te da je u ovom trenutku najveći problem nemogućnost postizanja dogovora o realnoj cijeni mesa.

Maletić je naglasio da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede smatra da se može postići fer i realan dogovor između proizvođača i prerađivača o cijeni mesa, te da bi time bili riješeni i problemi tržišnih viškova.

Podsjećajući na sastanak koji je u ponedjeljak održan u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a kojem su prisustvovali predstavnici entitetskih ministarstava, kao i proizvođača i prerađivača mesa iz Republike Srpske i Federacije BiH, Maletić je naveo da je tada rečeno da problem nisu tržišni viškovi već cijena mesa.

“Na tom sastanku mesoprerađivači su ponudili da otkupe sve viškove u Srpskoj i FBiH. Međutim, proizvođači su istakli da za otkup tovne junadi traže 4,5 KM, a tovnih svinja 3,2 KM po kilogramu žive vage. Da li je to moguće postići kada znamo da su cijene u Evropi daleko ispod tih cijena”, naveo je Maletić u izjavi medijima. Prema njegovim riječima, cijena živih svinja u NJemačkoj je 1,10 evra za kilogram. On je podsjetio da su na tom sastanku resorni ministar Staša Košarac, te predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede pozvali proizvođače i prerađivače da nađu kompromisno rješenje, čak je predlagano da se utvrdi koje su to najviše cijene po kojima prerađivači mogu da otkupe, a koje su najniže po kojima proizvođači mogu da prodaju meso.

“Istakli smo da Ministarstvo ne može toliko uticati na cijenu, jer je cijena odnos prodavca i trgovca. Trenutno tržišni viškovi postoje, ali su minimalni. Smatram da se može postići cijena oko 2,5 KM za tovne svinje ili 3,8 KM za tovnu junad, kao i da bilo kakav sukob između proizvođača i prerađivača neće donijeti ništa dobro”, rekao je Maletić.

On smatra da rješenje nije uvođenje prelevmana, carina ili nekih drugih zaštitnih mjera, što predlažu proizvođači mesa, jer bi se time narušili potpisani međunarodni sporazumi, ali i domaće stanovništvo u vrijeme pandemije korona virusa dovelo u opasnost nestašice mesa, mlijeka i prerađevina, imajući u vidu resurse i kapacitete koje trenutno imamo.

Maletić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u ovoj godini samo u interventni otkup tovne junadi i svinja uložila 5,2 miliona KM kako bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima da nastave proizvodnju. On je precizirao da je u januaru za otkup izdvojeno 2,2 miliona KM, a dodatna tri miliona KM za otkup koji je završen 30. oktobra.

“Pored toga, u kapitale investicije i izgradnju objekata za stočarsku proizvodnju uložen je milion KM, dok je 1,3 miliona KM uloženo u nabavku opreme za te stočarske objekte. Ukupno je u ovoj godini uloženo oko 7,5 miliona KM u stočarsku proizvodnju”, naglasio je Maletić.

Maletić je naveo i da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podržava napore ministra Staše Košarca na rješavanju ovih problema, te još jednom apelovao na proizvođače i prerađivače mesa da pokušaju postići dogovor koji je realan i od kojeg će svi imati koristi.

Oznake: Dogovor, Viškovi