Nemoć EU: Najveće kompanije u Evropi plaćaju gas u rubljama

18.05.2022. | 14:21

Italijanska gasna kompanija “Eni”, njemačka “EnBV” i francuska “Endži” prelaze na plaćanje ruskog gasa u rubljama, kao i neke druge firme iz evropskih zemalja, što pokazuje nemoć EU da se suprotstavi zahtjevu Rusije da ubuduće njen gas bude plaćan u nacionalnoj valuti, navodi portal “Geopolitika”.

Uplate se vrše u stranoj valuti sa konverzijom preko otvorenog računa kupaca u rubljama u Gasprombanci.

Tako su vodeći kupci ruskog gasa u Evropi odlučili radije da zadrže isporuke nego da rizikuju da i sami ostanu bez neophodnog energenta, kao što su to učinile Bugarska i Poljska, navodi portal “Geopolitika”.

Osim se nastavljaju polemike u EU o tome na koji način zadovoljiti vlastite energetske potrebe za prirodnim gasom, a da se pri tome ne krše odredbe sankcija.

Popustljiviji pristup prema ruskom gasu tim više je očekivan s obzirom na nemogućnost EU da se dogovori o zajedničkom embargu na rusku naftu.

“Zidojče cajtung” objavio je intervju sa Frankom Mastiosom, čelnikom koncerna “EnBV”, koji je povećao cijene gasa za potrošače za 35 odsto.

On je istakao da je “EnBV” već izvršio probna plaćanja za ruski gas koristeći novi mehanizam.

“Mehanizam radi. Napravili smo pozitivni test. Hoće li to funkcionisati na duge staze – vidjećemo”, navodi Mastios.

Prema njegovim riječima, “EnBV” plaća u evrima, a konverzija u rublje u Gasprombanci se “odvija u pozadini”.

“Naravno, posao je postao mnogo složeniji, jer sada moramo obraditi plaćanja kroz izradu faktura, budući da Rusija zahtijeva plaćanje u rubljama”, objašnjava on.

Energetski koncern “EnBV” vlasnik je trgovca gasom VNG, koji ima dva ugovora sa “Gaspromom”. Prvi vrijedi do kraja ove godine, a drugi do kraja 2030.

Kako je navedeno u koncernu, 2021. godine direktne ruske isporuke činile su 20 odsto svih njegovih kupovanja koja su iznosila 9,5 milijardi metara kubnih.