Nema vaučera, nema gostiju: Hotelijeri u Srpskoj izgubili 50.000 noćenja

20.11.2023. | 15:13

Vlada Republike Srpske ove godine nije obezbijedila novac za turističke vaučere, pa dobar broj građana nije putovao nigdje, a zbog čega je došlo do negativnih trendova kada su domaći turisti u pitanju, pokazuju podaci resornog ministarstva.

Naime, u septembru ove godine domaći turisti su imali 48.473 noćenja što je 16,3 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine kada je taj broj bio 57.892.

Kada se podaci posmatraju od početka godine, situacija je ista. Od januara do septembra ove godine taj pad iznosi 11,9 odsto.

Preciznije, domaći hotelijeri imali su 50.312 manje noćenja.

Tako su sa 422.725 noćenja od prvog do devetog mjeseca 2022. godine spali na 372.413 noćenja domaćih turista u istom periodu ove godine.

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske napominju da su tokom pripreme rebalansa budžeta za tekuću godinu uputili zahtjev za proširenje budžeta ministarstva tražeći novac za vaučere, ali sluha nije bilo.

„Vlada Republike Srpske se vodeći dostavljenim zahtjevima, te predviđenim finansijskim okvirom, opredijelila za prioritetne projekte usmjerene na razvoj privrede i socijalna davanja. S tim u vezi, sredstva namijenjena za projekat realizacije turističkih vaučera nisu planirana rebalansom budžeta“, kazali su nam oni.

Podsjećamo, projekat turističkih vaučera kreiran je kao mjera podrške oporavku turističkog sektora zbog epidemije korona virusa, prenosi CAPITAL.

Zanimljivo je da je u februaru ove godine donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu kojim su vaučeri postali zakonska kategorija, doduše kao mogućnost, a ne kao obaveza.

„Namjera Ministarstva trgovine i turizma jeste da ovaj projekat, na bazi odličnih rezultata projekta u prethodnom periodu zaživi, a javnost će biti blagovremeno informisana o uslovima i rokovima realizacije projekta kada se steknu uslovi za nastavak njegove realizacije“, poručuju u Ministarstvu.

Inače, o interesovanju za vaučerima najbolje govori podatak da ih je u prošloj godini iskorišteno 19.000.

Vrijednost jednog vaučera bila je 100 maraka, ali se korisnik morao obavezati na minimalno dva noćenja u nekom od hotela koji su bili uključeni javnim pozivom.