Nema šta ne naplaćuju: Bankarskim provizijama u Srpskoj nema kraja

27.05.2021. | 21:39

Otvaranje računa i isplata novca sa bankomata, jedine su usluge koje ni jedna banka u Republici Srpskoj ne naplaćuje. Sve ostale usluge, kojih ima oko 20, od uvida stanja na računu do vođenja računa, uglavnom se naplaćuju.

Vođenje tekućeg računa banke naplaćuju od pola KM do čak pet maraka, pokazuje kvartalni izvještaj koji je objavila Agencija za bankarstvo Republike Srpske.

Penzionerima, studentima i učenicima te invalidima korisnicima socijalnih primanja banke obračunavaju nešto niže provizije, a dvije od osam banaka studentima vodi račune besplatno.

Kada je u pitanju platni promet u zemlji, provizija na gotovinske uplate zavisi od visine novca koji se uplaćuje. Tako na primjer za 100 uplaćenih KM bankarska provizija se kreće od jedne do dvije marke.

Za uplate preko 1.000 maraka svaka banka će uzeti minimalno 1,8 KM a neke će naplatiti čak i šest maraka.

Banke najpovoljnije provizije za klijente daju za plaćanje putem elektronskog bankarstva.

One uglavnom iznose od 0,30 KM do 0,80 KM po uplati, a samo jedna banka u Srpskoj ne uzima proviziju.

Kod INO platnog prometa otvaranje deviznog računa je od svih besplatno, ali se njegovo vođenje kod šest od osam banaka naplaćuje između 1,95 KM do 9,78 KM.

Za doznake iz inostranstva se naplaćuje naknada od 0,5 do 1,8 odsto, s tim da kod većine banaka postoje ograničenja.

Kada je riječ o kartičnom poslovanju, sve banke osim jedne ne naplaćuju izdavanje osnovne kartice, dok proviziju za podizanje gotovine sa njihovih bankomata ne uzima niko, piše Capital.

Međutim, ako klijent podiže novac sa bankomata druge banke moraće platiti proviziju od 1,5 do tri odsto, s tim da je kod svih minimalna naknada pet maraka.

Pola banaka u Srpskoj naplaćuje i uvid u stanje na računu na bankomatima. Dvije banke za tu uslugu uzimaju 0,30 KM a dvije 0,25 KM po svakoj provjeri.