Nema ništa od prijedloga MMF-a: Fond za spas banaka neće biti formiran

24.05.2023. | 08:12

Čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) očekuju od vlasti u BiH da hitno uspostave fond za finansijsku stabilnost koji bi u eventualnoj krizi pomogao bankarskom sektoru, a iz Srpske su poručili da od tog njihovog prijedloga nema ništa.

Predstavnici MMF-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekli su zatraženo da bude formiran fond koji bi djelovao u slučaju propasti neke od finansijskih institucija na domaćem bankarskom tržištu.

“Od ključnog značaja je uspostava fonda za finansijsku stabilnost, koji bi pomagao u slučaju potrebe za restrukturiranjem banaka i bio spreman u eventualnoj krizi pružiti podršku likvidnosti. Očekujemo i da bude usvojen novi zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti”, rekla je šefica Misije MMF-a u BiH Alina Lancu.

Ministarka finansija RS Zora Vidović juče je potvrdila da je na sastancima potegnuta tema osnivanja fonda za finansijsku stabilnost na nivou BiH.

“Saopštili smo im da Srpska nije za taj fond. Pored toga, za formiranje tog fonda potrebna je promjena određenih zakonskih rješenja, a u prvom redu Zakona o osiguranju depozita. Oni žele da taj fond bude u sklopu Agencije za osiguranje depozita BiH. Mi smo protiv toga i Srpska neće glasati za promjenu zakona niti za osnivanje pomenutog fonda”, rekla je za “Glas Srpske” Vidovićeva.

I premijer Srpske Radovan Višković rekao je nakon sastanka sa čelnicima MMF-a da je Srpska spremna za postizanje aranžmana sa tom finansijskom institucijom, ali bez mjera koje zadiru u ustavno uređenje Srpske.

Naime, prema saznanjima “Glasa”, Višković smatra da bi osnivanjem fonda koji predlaže MMF došlo do prenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH.

Predstavnici MMF-a takođe su juče u Sarajevu  pozvali domaće vlasti na što brže sprovođenje reformi koje bi, kako su naveli, obezbijedile dugoročnu privrednu i finansijsku stabilnost jer BiH prijeti usporavanje privrednog rasta i visoka inflacija.

Prema njihovim procjenama, rast BDP-a BiH ove godine iznosiće dva odsto, dok će se inflacija kretati oko šest procenata.

“Ta inflacija je neugodno visoka, a projektovani rast BDP-a veoma nizak za potrebe zemlje”, rekla je Alina Lancu.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel naveo je da na sastancima sa predstavnicima vlasti u Banjaluci i Sarajevu nisu vođeni pregovori o eventualnom zaključivanju novog aranžmana između BiH i MMF-a.

Čelnici MMF-a poručili su da su pojedini predstavnici vlasti iskazali interes za novi aranžman, ali da formalni zahtjev za novi aranžman od BiH još nije stigao na njihovu adresu.

Oznake: Banke, Zora Vidović