Nema mira: TikTok izazvao novu rundu trgovinskog rata između Kine I SAD

19.09.2020. | 15:25

Peking prijeti protivmjerama poslije odluke Vašingtona da zabrani kinesku aplikaciju TikTok.

Obje zemlje se pozivaju na “nacionalnu bezbjednost“, ali bi ovo mogao biti nastavak trgovinskog rata koji potresa svijet, piše portal SEEbiz.

Peking je najavio odgovor nakon američkih koraka protiv kineske društvene mreže TikTok i koncerna Huawei. Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da je na snagu stavljen mehanizam za odgovore u ovakvim situacijama, što može podrazumijevati novčane kazne, ograničenja uvoza i izvoza, zabranu ulaska u zemlju ili investiranja protiv osoba i kompanija koje ugrožavaju “nacionalnu bezbjednost” Kine.

Posmatrači tumače da su mjere uperene protiv američkih kompanija. Sjedinjene Države s druge strane imaju svoju listu sankcija. Na njoj je, recimo, zabrana telekomunikacionom gigantu Huaveji da učestvuje u izgradnji infrastrukture za petu generaciju mobilne telefonije (5G) u SAD.

Administracija Donalda Trampa aktivno lobira u drugim zemljama da takođe isključe Huaveji. U petak je Vašington najavio da će od nedjelje aplikacija mreže za dijeljenje snimaka TikTok biti izbačena iz prodavnica za aplikacije Gugla i Epla u SAD. Isto se odnosi i na kinesku aplikaciju WeChat. Korak je opravdan nacionalnom bezbjednošću.

Rok da se otklone navodne nedoumice teče do 12. novembra – do tada bi korisnici kineske mreže u Americi trebalo da imaju neometan pristup. Njih ima čak 100 miliona, a aplikacija je omiljena među tinejdžerima.

Peking je odluku nazvao “šikaniranjem” i optužio Vašington za kršenje prava investitora i slobodnog tržišta.

Američki predsjednik Tramp tvrdi da TikTok obavlja “špijunski” posao, to jest da informacije o korisnicima stavlja na raspolaganje kineskoj državi. Prema izvještaju agencije Bloomberg, kineska kompanija je već u petak uveče podnijela žalbu američkom Saveznom sudu.

Prethodno su Kinezi odbili ponudu Majkrosofta za kupovinu američkog ogranka TikToka. Sada je na stolu ponuda Orakla, ali rješenje nije na vidiku.

Oznake: TikTok