Neizdavanje računa poslodavce koštalo 6,47 miliona KM

14.02.2024. | 22:51

Da uprkos svim mjerama u Srpskoj i dalje vlada velika fiskalna nedisciplina pokazuju podaci Poreske uprave, prema kojima je lani gotovo svaki drugi kontrolisani poreski obveznik “varao” prilikom izdavanja računa.

Inspektori su, kako su za “Glas Srpske” istakli u Poreskoj upravi RS, lani izvršili 3.940 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.575 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 6,473 miliona maraka.

U poređenju sa 2022. godinom lani je, kažu u Poreskoj upravi, povećan i broj kontrola i iznosa izrečenih kazni, a najviše nepravilnosti utvrđeno je u djelatnostima trgovine i ugostiteljstva.

– Istovremeno za 18 poreskih obveznika izrečene su mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti, u trajanju od 15 ili 30 dana – kazali su u Poreskoj upravi.

Istakli su da će inspektori i u narednom periodu nastaviti sa kontrolama evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa širom Srpske.

– Pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise, svoju dobit grade na pružanju kvalitetnijih usluga, u zakonskim okvirima i fer tržišnoj utakmici, kao i sve građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem i-mejl adrese [email protected] ili na brojeve telefona istaknute na našoj internet stranici – naveli su iz Poreske uprave dodajući da cilj nije kažnjavanje poreskih obveznika, već stvaranje lojalne konkurencije, odnosno da svi poreski obveznici u Srpskoj posluju pod istim uslovima.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović kaže da su manje trgovine prisiljene da na neki način namaknu sredstava koliko je potrebno za funkcionisanje.

– To je posljedica invazije trgovinskih centara koji su presnabdjeveni robom i zbog kojih manje trgovine izumiru. U takvoj tržišnoj utakmici oni mali, kako bi se spasili i ostvarili koliku-toliku zaradu, tu i tamo potrošaču ne izdaju račun – kazao je Marjanović.

Dodao je da je siva ekonomija sveprisutna te da u Srpskoj nema dovoljno inspektora koji bi mogli sve to da uprate.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kazao je da su kontrole sastavni dio svakog posla, ali i da one moraju obuhvatiti sve poslovne subjekte, između ostalog, kladionice, koje, tvrdi, niču kao pečurke poslije kiše.

– Sive ekonomije je uvijek bilo i biće, to je gotovo nemoguće iskorijeniti. Međutim, kada je u pitanju neizdavanje fiskalnih računa, često ima i propusta radnika, koji iz nekog razloga nekad ne izdaju račun – kazao je Bratić.

Novi sistem

Lov u mutnom od početka idućeg mjeseca biće još više pod lupom poreskih inspektora, jer će zahvaljujući Sistemu za upravljanje fiskalizacijom (SUF) svaki izdati račun biće evidentiran na njihovom serveru putem postojeće internet veze poreskog obveznika.

– Poreska uprava RS je sprovela postupak javne nabavke i krajem maja prošle godine zaključila ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem te je tada i započeo proces implementacije SUF-a. Završetak implementacije SUF-a i početak primjene Zakona o fiskalizaciji, koji je stupio na snagu u martu 2022. godine, planiran je do kraja februara. Trenutno smo u fazi testiranja pojedinih elemenata u okviru SUF-a i za sada sve ide planiranom dinamikom – istakli su u Poreskoj upravi.