Negativna teritorija četvrti mjesec zaredom: Evrozona u decembru u deflaciji 0,3 odsto

Inflacija u evrozoni iznosila je u decembru minus 0,3 odsto međugodišnje, zadržavši se na negativnoj teritoriji četvrti mjesec uzastopno, objavio je Zavod za statistiku EU, Evrostat.

U istom mjesecu 2019. godine, stopa rasta potrošačkih cijena u 19-članom monetarnom bloku iznosila je 1,3 procenta, na godišnjem nivou. S druge strane, decembarska inflacija u Evropskoj uniji ubrzala je rast na 0,3 odsto sa novembarskog nivoa od 0,2 procenta. Godinu dana ranije, iznosila je 1,6 posto.

Najniže međugodišnje stope inflacije registrovane su u decembru u Grčkoj (minus 2,4 odsto), Sloveniji (-1,2 odsto) i Irskoj (-1,0 odsto), dok su najviše zabilježene u Poljskoj (3,4 odsto), Mađarskoj (2,8 odsto) i Českoj (2,4 odsto).

U odnosu na novembar, inflacija je pala na godišnjem nivou u devet država članica EU, stabilna je ostala u osam, dok je u deset zemalja porasla.

Najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije u evrozoni potekao je iz sektora usluga (plus 0,3 procentna poena), a slijede hrana, alkoholna pića i duvan (+0,25 pp), neenergetska industrijske robe (-0,14 pp) i energija (-0,68 pp), navodi se u saopštenju Evrostata.

Ostavite komentar: