Nedovoljno za sve: Stečajna masa imovine “Kompanije Dušanić” teška četiri miliona KM

05.09.2023. | 07:17

Procijenjena vrijednost imovine “Kompanije Dušanić” u stečaju je četiri miliona maraka, što, po svemu sudeći, neće biti dovoljno da se namire svi koji su stali u red za naplatu potraživanja.

Prema riječima stečajnog upravnika “Kompanije Dušanić” Nataše Kosić, u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci juče je održano prvo ročište nakon otvaranja stečaja, a ukupna prijavljena potraživanja iznose 14 miliona KM, od čega su priznata dva, a osporena tri miliona.

Dodala je da je izjašnjavanje u vezi sa preostalim dijelom potraživanja ostavljeno za sljedeće ročište, koje je planirano za kraj novembra.

– Najveći povjerilac je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kojoj se duguje milion maraka. Razlučni povjerioci su UIO BiH, Poreska uprava RS i Rafinerija ulja Modriča – kazala je Kosićeva za “Glas Srpske”.

Kada je riječ o radnicima, prijavljeni su samo supružnici Mira i Petar Dušanić, odnosno vlasnici pomenutog preduzeća, koji imaju potraživanja za plate što im je, kako kaže Kosićeva, priznato.

– Procijenjena imovina se nalazi u Prijedoru i Modriči. Riječ je o benzinskoj pumpi, dva građevinska zemljišta, hali i ograđenom dvorištu. Takođe, postoji i imovina u vidu akcija u drugim privrednim društvima, ali riječ je o nešto manjim iznosima – kazala je Kosićeva.

Prethodni postupak je, podsjetila je ona, trajao pet godina, jer nije bilo uslova za otvaranje stečaja, odnosno supružnicima nije mogao biti uručen poziv za ročište, zbog čega se, kaže, sve razvuklo.

– Dokumentacija je dosta neuredna, kao i kompletno poslovanje, tako da je neizvjesno kako će sve to teći. Postoji imovina koja je ranije bila na kompaniji pa je prebačena na firmu “Proizvodnja Dušanić” d.o.o ili neko drugo preduzeće Petra Dušanića. Pokušaćemo to vraćati sudskim putem u stečajnu masu. To će nam biti glavni posao – rekla je Kosićeva.

Sve je to, kaže, preduslov za prodaju imovine, koja se neće naći na dobošu prije sljedeće godine.

Prijedlog za stečaj preduzeća u vlasništvu porodice prnjavorskog biznismena Petra Dušanića podnesen je još polovinom 2018. godine, a iako se predlagaču Kosti Cvijiću tokom 2019. godine pridružilo još povjerilaca sa istim zahtjevom, odluka o otvaranju stečaja donesena je tek u maju ove godine.

Računi

Na ročištu za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka, koje je održano krajem marta ove godine, istaknuto je da su računi “Kompanije Dušanić” blokirani već 11 godina. Tada je iznesen i podatak da je na glavnom računu preduzeća evidentirano 127 zahtjeva za prinudnu naplatu.

Oznake: Dušanić, Stečaj