Nedostatak investicionih alternativa: Koliko novca stanovnici BiH čuvaju u bankama

31.10.2023. | 21:08

Depoziti stanovništva u komercijalnim bankama u BiH dostigli su na kraju septembra ove godine 15,57 milijardi KM, što je za 1,35 milijardi maraka više u odnosu na isti period lani, a rast štednje, prema riječima ekonomista, rezultat je manjka investicionih alternativa u koje bi mogli ulagati novac.

U Centralnoj banci BiH, povodom Svjetskog dana štednje koji se obilježava danas, kažu da depoziti građana od februara ove godine bilježe konstantan porast, što je, nakon turbulentnog perioda od marta prošle godine do januara ove, pouzdan znak povjerenja u domaći bankarski sektor.

– Oročeni i štedni depoziti na kraju septembra ove godine iznose 4,59 milijardi maraka ili 29,5 odsto ukupnih depozita stanovništva, od toga kratkoročni depoziti čine 377 miliona KM, a dugoročni 4,22 milijarde maraka. Transakcioni računi i depoziti po viđenju teški su 10,98 milijardi KM ili 70,5 odsto ukupnih depozita stanovništva, od toga transakcioni računi učestvuju sa 6,89 milijardi KM, a depoziti po viđenju sa 4,08 milijardi KM – navodi se u saopštenju.

U analizi Centralne banke navodi se da oročeni i štedni depoziti bilježe pad od 2,3 odsto, dok su depoziti po viđenju i transakcioni računi stanovništva ostvarili rast od 15,3 odsto na godišnjem nivou.

– To upućuje da se stanovništvo više odlučuje za likvidniji vid depozita, te da se s oprezom odlučuje za oročenu štednju. Međutim, može se očekivati da će u narednom periodu doći do promjene u korist oročenih i štednih depozita budući da je nekoliko banaka polovinom godine pokrenulo akciju viših kamatnih stopa, i to iznad tri odsto na oročenu štednju, sa posebnim pogodnostima poput isplate kamate unaprijed, fiksne kamatne stope, stimulativne kamatne stope i slično – rekli su u Centralnoj banci.

Kada je u pitanju valuta u kojoj građani čuvaju novac, u Centralnoj banci BiH navode da ukupni depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 8,38 milijardi maraka, što čini 53,8 odsto učešća, depoziti u evrima i u KM sa valutnom klauzulom vezanom za evrovalutu iznose 6,49 milijardi KM ili 41,8 odsto, a depoziti u ostalim stranim valutama teški su 688 miliona maraka ili 4,4 odsto ukupnih depozita stanovništva.

– Posmatrano na godišnjem nivou, depoziti stanovništva u KM bilježe porast od 15 odsto, a u stranim valutama 3,6 odsto – dodali su u banci.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac kaže za “Glas” da ima nekoliko razloga koji su uticali na rast depozita, a osnovni je nedostatak investicionih alternativa.

– Građani u BiH se jako teško odlučuju da ulažu u hartije od vrijednosti s obzirom na negativna iskustva iz perioda prije 15 godina. Očigledno je da se izgubilo povjerenje i možda bi trebalo da uradimo isto što i Hrvatska. Oni su emitovali obveznice koje su imale bolji prinos novca nego oročena štednja, zbog čega se dosta ljudi odlučilo da dio novca prelije u takozvane narodne obveznice – pojasnio je Grabovac.

On je istakao da ulaganje u nekretnine za mnoge više nije primamljivo kao prije pet ili deset godina zbog straha da se rast cijena zaustavlja.

– Do rasta depozita je svakako došlo i zbog povećanja plata u proteklom periodu. Istina je da veliki dio građana krpi kraj s krajem, ali jedan dio stanovništva ima dobra primanja, pomoć rođaka iz dijaspore i slično – zaključio je Grabovac i dodao da niske kamatne stope na oročene depozite ne motivišu građane na takav vid štednje.

Finansiranje banaka

Od ukupnih depozita kod komercijalnih banaka, u Centralnoj banci BiH kažu da oni od stanovništva imaju daleko najveće učešće i to 51 odsto.

– Stoga predstavljaju važnu osnovu finansiranja i funkcionisanja banaka – navodi se u saopštenju Centralne banke.