Nedostaje 29 miliona KM: Gdje će UIO BiH naći novac za kupovinu zgrade u Banjaluci

07.02.2024. | 08:41

Na osnovu raspisanog javnog oglasa, 17. januara 2024. godine, Komisija Uprave za indirektno oporezivanje je otvorila pristigle ponude za kupovinu objekta za smještaj Glavne kancelarije UIO i objekta za smještaj Regionalnog centra Banjaluka.

Evaluacija ponude je u toku, a kako se saznaje ponuda firme “Grand Trade” važi tri mjeseca odnosno do 17. aprila ove godine i do tada Komisija UIO treba donijeti odluku da li prihvata ponudu ili ne.

Postoji opcija da će zbog obimne dokumentacije rok biti i produžen. Pored specifikacija objekta, Komisija UIO mora voditi i računa o novcu s obzirom da im trenutno nedostaje više od 29 miliona KM da bi zaposleni u UIO dobili i novi poslovni objekat, ali i parking odnosno podzmenu garažu.

To znači da bi Savjet ministara BiH trebalo odobriti dodatni novac Upravi, a sve bi se moglo namiriti iz budžeta BiH. Savjet ministara BiH je u julu 2023. godine odobrio blizu 70 miliona KM za kupovinu nove zgrade Upravi za indirektno oporezivanje. No, to danas nije dovoljno.

Prije dvije sedmice, Fiskalni savjet BiH utvrdio je dokument Globalni okvir fiskalne bilanse i politika u BiH (GFO) za period 2024. – 2026. godine.

Globalni okvir je uvećan, tako da su sve institucije dobile instrukcije da zanove svoje zahtjeve u budžetu BiH. Kako saznaje Klix, rok za zanavljanje je 12. februar što znači da će i UIO moći iskazati veće potrebe. Koliko tačno, to će biti poznato za sedam dana.

U ovom trenutku UIO u budžetu na poziciji za kupovinu objeta u Banjaluci ima na raspolaganju 69,5 miliona KM. Dakle, nedostaje više od 29 miliona KM. Treba istaći da će pored same zgrade i garaže, UIO trebati i opremiti zgradu po svojim standardima što će iziskivati dodatne milione maraka.

Treba podsjetiti da je vladajuća većina na nivou BiH (Trojka-SNSD-HDZ) u Laktašima dogovorila usvajanje budžeta institucija BiH u iznosu većem za 40 miliona KM koje bi trebali biti povučene iz dobiti Centralne banke BiH. Upravo bi se iz tih dodatnih 40 miliona KM mogao pronaći dodatni novac UIO da bi kupila zgradu firme Grand Trade.

Do rješenja finansijskog problema, iz UIO ističu da još od 2007. godine pokušavaju riješiti smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji i zaposlenih u Regionalnom centru Banjaluka.

-U početku se ovaj problem pokušao riješiti na način da se kupi zemljište za izgradnju objekta u Banjaluci, te se u nekoliko navrata sa nadležnima u Gradu Banjaluka pokušalo iznaći adekvatno zemljište za izgradnju objekta UIO u Banjoj Luci, međutim rješenje se nije našlo – rekao je portparol UIO Ratko Kovačević.

Nakon toga Savjet ministara BiH donosi Odluku o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO u kojoj je rečeno da će UIO kupiti gotov objekat za smještaj službenika u Banjaluci.

-To konkretno znači da su cjelokupna javnost u BiH, pa samim tim i svi potencijalni investitori, još od 2017. godine upoznati sa potrebama UIO u smislu kupovine neophodnog kancelarijskog, višenamjenskog i parking prostora. Činjenica da je do danas UIO raspisala čak pet javnih oglasa za kupovinu objekta u Banjaluci u kojima se potpuno jasno i transparentno iznijela potreba UIO, potvrđuje da su u prethodnih sedam godina svi potencijalni investitori imali šanšu da dostave ponudu, te se nikako ne može reći da UIO u tom smislu pogoduje bilo kom ponuđaču – kaže Kovačević.

I na peti po redu javni oglas za kupovinu objekta za smještaj zaposlenih UIO u Banjaluci pristigla je samo jedna ponuda i to od kompanije “Grand Trade” d.o.o. Banja Luka, koja je za 12.280 m2 poslovnog i višenamijenskog prostora ponudila cijenu u iznosu od 71.119.620 KM s PDV, dok je za potrebe parking prostora ponuđeno 4.740 m2 ukupne cijene u iznosu od 27.451.710 KM s PDV.