Ne žele mizerne ponude: Radnicima “Mittala” prijećeno otkazima zbog protesta

11.12.2023. | 14:47

Zahtjevi radnika “ArcelorMittala” Zenica još nisu ispunjeni, pa je zbog toga više stotina radnika ispred zgrade direkcije u ovom gradu juče održalo veliki protest.

Oni su se okupili ispred zgrade direkcije, te poručili upravi da ne žele mizerne ponude koje  im nude, već novi kolektivni ugovor koji će im osigurati dostojanstven život.

Podsjećamo, uprava “ArcelorMittala” Zenica je radnicima nedavno ponudila povećanu vrijednost toplog obroka sa pet KM na 7,5 KM, što su radnici i tražili. Takođe, ponuđena im je jednokratna isplata od dva odsto godišnje plate, koja bi se isplatila odmah po sklapanju dogovora, isplata regresa, “bajramluka” od 100 KM, te bonus – varijabilni dio plate zasnovan na rezultatima dobiti kompanije prema utvrđenoj shemi.

Ipak, radnici nisu prihvatili ovu ponudu jer ne osigurava povećanje njihovih ukupnih prihoda od 25 do 30 odsto, koliko su tražili.

Inače, kolektivni ugovor u “ArcelorMittalu” Zenica istekao je 31. maja ove godine, prenose Nezavisne.

Rašid Fetić, predsjednik Sindikalne organizacije “ArcelorMittala” Zenica, rekao je na protestima novinarima da radnicima za novembar nije isplaćena puna plata.

“Ona je umanjena od 300 do 600 KM, a u prosjeku to je negdje oko 500 KM. Na sjednici sindikata u subotu je odlučeno da je ponuda uprave neprihvatljiva jer su samo u novembru radnici izgubili više od toga što im je ponuđeno iz kompanije”, kazao je Fetić.

Prema njegovim riječima, radnicima je tokom vikenda prijećeno da će dobiti otkaze ako budu učestvovali na protestu.

On je najavio da će proteste organizovati svakodnevno, dok radnici ne dobiju plate u punom iznosu.

“Pokazali smo odlučnost i jedinstvo, a pokušaćemo što prije da dođemo do Vlade Federacije BiH i premijera Nermina Nikšića. Mi ćemo tražiti da dođe neko iz Vlade i obrati se radnicima, da kompanija isplati ljudima plaće i ponudi adekvatne uslove za potpis kolektivnog ugovora, da ne bi bilo nekih većih protesta”, naglasio je Fetić.

Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, pružio je podršku radnicima na protestu, te istakao da se na radnike vršio pritisak da ne konzumiraju svoje zakonsko pravo.

“Za prekid protesta je uslov da radnicima bude isplaćena puna plaća, što Zakon o radu FBiH i predviđa. Manje plaće za novembar je dobilo oko 700 ljudi. Ljudi su dolazili na posao, dežurali na svom mjestu i trebalo je da im plata bude isplaćena za boravak od osam sati na poslu. Ponuda od strane sindikata nije prihvaćena”, naveo je Mujkanović.

Proizvodnja u “ArcelorMittalu” Zenica je obustavljena već mjesec dana, tačnije, 11. novembra je, kako je rečeno iz uprave kompanije, privremeno obustavljen rad visoke peći, nakon čega je sukcesivno obustavljena proizvodnja i u ostalim pogonima.

Kako je tada rečeno, proizvodnja je obustavljena zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika.

Proizvodnju je morao obustaviti i ogranak firme u Prijedoru, koji svu proizvodnju plasira u Zenicu, pa je tako još uvijek neizvjesna sudbina oko 3.000 zaposlenih u Prijedoru i Zenici.