Ne treba da brinu za novac: 4.963 bankara zaradilo naknadu veću od million evra

22.08.2021. | 16:47

Najnoviji izvještaj Evropskog tijela za superviziju banaka (EBA) o visokim zaradama za 2019. godinu pokazao je da je tokom te godine 4.963 pojedinaca koji rade u bankama u Evropskoj uniji primilo naknadu veću od milion evra, slično kao i 2018. godine.

London je, prema tim podacima, i dalje mjesto gdje ima najviše bogatih bankara, ali se njihov broj povećava i u zemljama članicama EU.

Prosječan odnos između promjenjivih i fiksnih primanja za osobe koje mnogo zarađuju smanjio se sa 139 odsto u 2018. godini na 129 procenata u 2019. godini, što je i dalje daleko od maksimalnog odnosa od 200 odsto.

To je, kako je istaknuto, uglavnom posljedica razlika u nacionalnoj implementaciji Direktive o kapitalnim zahtjevima (CRD), koja u mnogim slučajevima dopušta odricanje od nekih odredaba kada su ispunjeni određeni kriterijumi. Nakon izmjena CRD-a, koje su počele da se primjenjuju krajem 2020. godine, očekuje se veći stepen usklađenosti.

Pripreme institucija za izlazak Velike Britanije iz EU uticale su na prestrojavanje među onima koji najviše zarađuju u cijeloj EU. Naime, nedugo prije Brexita pojedini bankari koji su mnogo zarađivali u 2019. godini napustili su Veliku Britaniju i otišli u neku od država EU.

EBA je bankare visokih primanja opisala kao profesionalce koji su radili za banke iz EU, a naglašeno je da se radi o osobama koje zarađuju više od milion evra. Kako pokazuju podaci pomenute institucije, od ukupnog broja ovih bankara u EU, njih 71 procenat je do Brexita bio u Velikoj Britaniji, odnosno njih 3.519.

Međutim, uoči Brexita registrovano je povećanje broja takvih bankara u državama EU, posebno u Njemačkoj (za devet odsto), Francuskoj (za 15 odsto) i Italiji (za 17 odsto). Procjenjuje se da je 2,63 odsto bankara milionera napustilo Veliku Britaniju.

“Mnogo dobrih finansijskih rezultata, posebno u korporativnom bankarstvu, kao i tekuće restrukturiranje i konsolidacija, koji su doveli do većih otpremnina nego inače, odigrali su važnu ulogu u ukupnom povećanju visokih zarada u Evropskoj uniji”, navodi se u izvještaju kao još jedan razlog pored Brexita za povećanje broja bankara milionera u EU.

Kako je naglašeno, izvještaj je izrađen u skladu s Direktivom o kapitalnim zahtevima, koja daje Evropskom tijelu za superviziju banaka (EBA) ovlaštenje da prikuplja podatke o broju pojedinaca po instituciji koji su plaćeni milion ili više evra po finansijskoj godini (oni koji imaju visoke zarade) u platnim razredima od milion evra, uključujući i poslovnu oblast, kao i glavne elemente plate, bonusa, dugoročnih nagrada i penzijskih doprinosa.

Izvještaj uključuje podatke koje su institucije Ujedinjenog Kraljevstva objavile za radnike koji imaju visoke zarade, jer su u prelaznom periodu britanske institucije nastavile da izvještavaju o visokim zaradama na nivou konsolidacije EU, pokrivajući sve podružnice i podružnice sa sjedištem u državama članicama EU.

Dodaje se da će EBA nastaviti da upoređuje trendove nagrađivanja na dvogodišnjem nivou (npr. za 2019. i 2020. godinu rada, zatim mjerenje performansi će se održati 2021. godine i biće objavljeno u prvom tromesečju 2022. godine).

Osim toga, kako je istaknuto, EBA će nastaviti da objavljuje podatke o visokim zaradama godišnje, kako bi pomno pratila i procjenjivala razvoj u ovoj oblasti. Sljedeći izvještaj zasnovan na podacima za 2020. godinu više neće uključivati podatke za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Oznake: Bankari, Naknada, Novac