Ne plaćaju porez: Oko 40 odsto nekretnina u Srpskoj nije u fiskalnom registru

16.02.2022. | 13:13

U Republici Srpskoj oko 40 odsto nekretnina nije upisano u fiskalni registar, što znači da 40 odsto obveznika ne plaća porez, izjavila je danas u Doboju savjetnik ministra finansija Srpske Snježana Kelečević.

Kelečevićeva je poručila da se zakon odnosi na sve, te da je namjera da se proširi obuhvat naplate poreza na nepokretnosti, budući da su to stoodstotni
prihodi lokalne zajednice namijenjeni za njihov razvoj.

“Zakon definiše da te poreze, ukoliko ih ne prijave vlasnici i korisnici nepokretnosti, treba da identifikuju jedinice lokalne uprave i pošalju Poreskoj upravi Srpske na dalji proces”, rekla je Kelečevićeva novinarima prije početka seminara “Finansijsko upravljanje i kontrola u jedinicama lokalne samouprave”, koji u Tesliću organizuje Savez opština i gradova Republike Srpske.

Ona je pojasnila da lokalna uprava identifikuje, Poreska uprava Republike Srpske prijavljuje, a svi registri i podaci o nepokretnosti nalaze se u Republičkoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove, te da u toj konstelaciji treba uspostaviti bolju međusobnu prohodnost.

“Lokalna samouprava preuzima podatke od Republičke geodetske uprave, postoji fiskalni registar i, jedostavno, upoređivanjem ta dva registra doći će se do podataka onih nepokretnosti obveznika koji nisu u sistemu fiskalnog registra”, navela je Kelečevićeva.

Generalni sekretar Saveza opština i gradova Aleksandar Pantić ukazao je na zakonske mogućnosti jedinica lokalnih samouprava da se uloguju u bazu podataka fiskalnog registra koji vodi Poreska uprava, te da prate i ažuriraju broj nepokretnosti u svojim jedinicama i preduzimaju odgovarajuće mjere i aktivnosti.

“Zakon o lokalnoj samoupravi definisao je da gradovi u Republici Srpskoj, sada ih imamo devet, mogu preuzeti naplatu, kontrolu naplate i prinudnu naplatu poreza na napokretnost”, rekao je Pantić i napomenuo da su pojedine opštine i pokrenule incijativu za tu mogućnost, što će biti predmet narednih sistemskih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, stepen naplate ovog poreza varira kod lokanih zajednica i procjenjuje se da je oko 50 odsto nepokretnosti u Srpskoj i dalje van poreskog sistema.

Savjetnik gradonačelnika Banjaluke za finansijsko upravljanje i kontrolu Božana Šljivar navela je da po osnovu poreza na nepokretnosti, grad Banjaluka godišnje prihoduje oko 6.000.000 KM i predstavlja oko 10 odsto svih poreskih prihoda.

Ona je naglasila da je Banjaluka, uz Gradišku i Laktaše, u pilot-projektu koji sprovodi Republička uprava za geodetske i imovinskopravne poslove s ciljem masovnog popisa i procjene stanja na izabranim katastarskim opštinama, te da su tu uočeni najbolji efekti.

“U Banjaluci je to konkretno Petrićevac jedan i dva, koji ima skoro 30 odsto neupisanih i neregistrovanih nekretniina, odnosno obveznika”, precizirala je Šljivarova.

Ona je poručila da je riječ o jedinstvenom, unificiranom standardizovanom sistemu gdje se i popisuje i procjenjuje nepokretnost i uspostavlja fer i pravičan odnos prema svima.

Na današnjem seminaru predviđena je predaja sertifikata opštini Teslić, koja je realizovala pilot-projekat “Finansijsko upravljanje i kontrola”.

Zamjenik načelnika Teslića Milovan Stanković ocijenio je da će po uspostavljanju sistema finansijskog upravljanja procesima i imovinom značajno biti unaprijeđeno funkcionisanje Opštinske uprave, te racionalnije i efektnije korišteni raspoloživi resursi i na kvalitetniji način pružane usluge građanima.

Seminar “Finansijsko upravljanje i kontrola u jedinicama lokalne samouprave” organizovan je za načelnike za finansije i rukovodioce za finansijsko upravljanje i kontrolu iz opština i gradova.

Prema riječima gneralnog sekretara Saveza opština i gradova Republike Srpske Aleksandra Pantića, cilj ovog seminara je priprema standardnog modela s obzirom na kompleksnost uvođenja sistema internih kontrola u jedinicama lokalne samouprave koji u nekim lokalnim zajednicama nisu započeti ili su djelimično započeti.