Nastavljene blokade puteva: Poljoprivrednici u Srbiji ne odustaju od zahtjeva

16.08.2022. | 14:06

Poljoprivrednici u Srbiji nastavili su sa blokadama pojedinih puteva uoči nastavka pregovora sa Vladom u vezi sa preostalim neispunjenim zahtjevima, među kojima je otkupna cijena suncokreta.

Blokade su nastavljene u Novom Sadu, Somboru i kod Lapova, a u Pančevu, gdje je tokom prijepodneva bio normalizovan saobraćaj, vozila na putu ka Beogradu i od njega saobraćaju po režimu jednočasovne blokade i 20 minuta propuštanja.

Protest poljoprivrednika u Novom Sadu, osmi dan zaredom, nastavljen je blokadom dijela Bulevara Mihajla Pupina od Varadinskog mosta do Skupštine grada, prenosi RTS.

U Somboru su poljoprivrednici proširili proteste, pa su sada blokirane dvije velike raskrsnice ka Vrbasu i Novom Sadu i ka Staparu i Kljajićevu, dok se propuštaju samo hitni slučajevi.

Poljoprivrednici iz Rače, Batočine i Lapova, kod naplatne rampe u Lapovu, blokirali su prilaz auto-putu Beograd-Niš.

Jedan od organizatora protesta Milan Milošević rekao je za RTS da su se na taj korak odlučili poslije jučerašnjih pregovora u Vladi Srbije i da će tu i ostati dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Predstavnici poljoprivrednika rekli su juče nakon višečasovnog sastanka sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić u zgradi Vlade da je postignut dogovor o premijama za mlijeko, ali ne i o otkupnoj cijeni suncokreta.

Predstavnici poljoprivrednika rekli su da su pregovori bili jako teški i da su blizu dogovora o cijeni suncokreta, te da će se o subvencijama i plavom dizelu tek razgovarati, kao i da se blokade nastavljaju.

Poljoprivrednici, između ostalog, traže otkupnu cijenu suncokreta 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru i ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje.

Vlada Srbije je prvih dana protesta, koji traju od prošle sedmice, ispunila dio zahtjeva, ukinula zabranu izvoza ulja i ponudila da otkupna cijena suncokreta bude 535 evra po toni.