Nastavlja se izvoz: Piletina iz Bosne i Hercegovine i dalje će ići na evropske trpeze

01.02.2024. | 09:47

Piletina iz Bosne i Hercegovine i dalje će se moći izvoziti na tržište Evropske unije, zaključeno je na osnovu preliminarnih rezultata inspektora Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije koji su nedavno boravili u BiH.

Naime, evropski inspektori su utvrđivali ispunje-nost uslova za nastavak izvoza pilećeg mesa na tržište Evropske unije, a koji je odobren još 2017. godine.

Kako je za “Nezavisne novine” istakao Vladimir Milijević, glavni republički veterinarski inspektor, cilj posjete je provjera da li se zemlja izvoznica pridržava definisanih standarda Evropske unije, te da je riječ o reviziji izvoza koja se vrši peri-odično.

“Takođe, predmet provjere bio je i sistem kontro-la i sistem zakonodavstva, odnosno da li mi radi-mo po zakonima EU i da li sistem kontrola funkci-oniše kao i u EU. Kada je riječ o radu Republičke veterinarske inspekcije Republike Srpske, evrop-ski inspektori nisu imali primjedbe na sistem kon-trola”, istakao je Milijević.

Kako objašnjava, predmetni standardi koji se ut-vrđuju podrazumijevaju strogu kontrolu na pri-sustvo salmonele u svim fazama proizvodnje, pre-rade i distribucije.

“To podrazumijeva kontrolu od farme i primarne proizvodnje, gdje sva jata moraju biti kontrolisa-na na salmonelu, obavezno se vrši pregled prije klanja i puštanja sirovina u dalju proizvodnju. U klaonicama mora biti uspostavljena higijena na visokom nivou”, naveo je on.

Dragan Šepa, sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije pri Privrednoj komori Srpske, kazao je za “Nezavisne novine” da su ra-nije uloženi mnogi napori kako bi se izvoz na inostrano tržište odobrio.

“Kada je u pitanju mesna industrija, mi najviše izvozimo pilećeg mesa. Djelatnost peradarstva i proizvodnje pilećeg mesa je jedna od najrazvijeni-jih u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Za izvoz u Evropsku uniju, mi imamo dozvolu jedino za piletinu i ribu, pa je to vrlo važno i značajno”, istakao je Šepa dodajući da se sa povećanjem mo-gućnosti izvoza povećava i razvija sama proizvo-dnja.

Edin Jabandžić, direktor kompanije “Madi” iz Tešnja, istakao je za “Nezavisne novine” da su ga začudili pojedini napisi da je BiH ponovo dobila dozvolu za izvoz pilećeg mesa, jer je, kako kaže, nikada nije ni izgubila, a posjeta inspektora je za-pravo redovna kontrola.

“Komisija Evropske unije je došla i konstatovala da Bosna i Hercegovina radi po svim standardima koje je propisala Evropska unija i dala pozitivno mišljenje na ono što su vidjeli tokom proteklih da-na”, rekao je on.

Dodao je da njegova kompanija najviše mesa, ka-da je riječ o tržištu EU, izvozi u Hrvatsku i Slove-niju.

Prema podacima Uprave za indirektno oporeziva-nje Bosne i Hercegovine, kada je riječ o izvozu, na inostrano tržište BiH je plasirala najviše piletine.

“Iz Bosne i Hercegovine tokom prošle godine izvezeno je 8,5 miliona kilograma ovog mesa u vrijednosti od 38,2 miliona maraka”, istakli su ra-nije u UIO BiH za “Nezavisne novine”.

Oznake: Izvoz, Piletina