Nasljednica „L'Oreala“: Prva žena koja je dostigla bogatstvo od 100 milijardi dolara

29.12.2023. | 08:59

Nasljednica firme „L'Oreal“ i najbogatija žena na svijetu Fransoa Betenkort Majers, postala je prva žena koja posjeduje bogatstvo od 100 milijardi dolara, objavio je Blumberg.

Blumberg navodi Betenkort Majers kao 12. najbogatiju osobu na svijetu, odmah ispred Mukeša Ambanija i iza Karlosa Slima, koji je nedavno postao prva osoba iz Latinske Amerike koja je prešla prag od 100 milijardi dolara.

Akcije „L'Oreala“ su u posljednje vrijeme dostigle rekordan nivo. Ove godine su porasle za 35 odsto jer su potrošači nastavili trošiti na luksuzne proizvode poslije pandemije.

U 2022. godini Betenkort Majers i njena porodica posjedovali su više od 34 odsto akcija kompanije.

Betenkort Majers je bila jedino dijete Lilian Betenkort čiji je otac Južin Šuler osnovao „L'Oreal Group“. Naslijedila je vlasništvo svoje majke koja je umrla 2017.

Betenkort Majers je predsjednica porodične holding kompanije „Tethus“ i potpredsjednica je upravnog odbora „L'Oreal Group“.

Najveća svjetska kozmetička kompanija, koja posjeduje širok portfelj brendova od „Lankoma“ do „Mejbelina“, zaradila je preko 38 milijardi evra od prodaje u 2022. godini, navodi se u izvještajima firme.

Ranije ove godine, „L'Oreal“ je kupio australijski brend „Aesop“ u ugovoru od 2,5 milijardi dolara, što je najveća akvizicija brenda koju je ikada napravio.

Njegov prethodni rekord bila je kupovina „Ysl Beauty“ za 1,7 milijardi dolara 2008. godine, prema podacima Dealodžika.