Naslijeđeni dugovi koče isplatu plata u „Kosmosu“

05.08.2023. | 07:59

Radnicima Vazduhoplovnog zavoda “Kosmos” iz Banjaluke kasni jedna plata, ali to nije rezultat lošeg poslovanja i nedostatka prihoda, nego naslijeđenih obaveza koje blokiraju račun i odvlače sredstva.

Direktor “Kosmosa” Dušan Vještica kaže za “Glas Srpske” da se nakon prvih šest mjeseci ove godine mogu pohvaliti poslovanjem u plusu, ali ističe da se bore i sa naslijeđenim problemima.

– Prvo polugodište “Kosmos” je završio sa oko 300.000 KM dobiti. U prvom i drugom kvartalu je bilo više fizičkog obima posla. Sada u trećem i četvrtom kvartalu ima i posla i naplate, ali smo i dalje pod pritiskom tereta tuđih obaveza koje smo naslijedili, a koje iznose oko 14 miliona KM – rekao je Vještica. Pojasnio je da su naslijedili oko 24,5 miliona KM obaveza, ali su uspjeli servisirati više od 10 miliona KM.

– Obaveze koje su naslijeđene iz prethodnog perioda su značajno servisirane, osim onih prema fondovima, poput Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske. Osim toga značajne obaveze su ostale za zaposlene u iznosu od oko 600.000 KM – kazao je Vještica.

Istakao je da im te obaveze prave ogroman teret u poslovanju.

– Međutim nešto što je vrlo značajno za privredno društvo i što ga od ove godine vodi u novu sferu poslovanja je činjenica da je na 30. redovnoj sjednici Vlada Srpske donijela odluku da obaveze nastale u restrukturiranju budu pretvorene u kapital u procesu restrukturiranja sa Investicionom razvojnom bankom – rekao je Vještica. Pojasnio je da to znači da obaveze nastale prema fondovima ulaze u kapital privrednog društva.

– Svi zaposleni koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju u naredna tri mjeseca biće nesmetano penzionisani – kazao je Vještica.

Objasnio je da se teret obaveza neće izvršavati na teret računa privrednog društva te će značajno smanjiti pritisak i rizike na likvidnost društva.

Istakao je da trenutno imaju između 75 i 80 radnika, ali i da je teško doći do njih.

– Isto je stanje u skoro svim djelatnostima. Rezultat toga je da se uvozi radna snaga, ali ne razmišljamo o tome, jer smo specifična djelatnost, namjenska industrija i nema prostora za uvoz radne snage u ovom segmentu. Vjerujemo da će nakon odluka koje je na inicijativu i podršku resornog ministarstva donijela Vlada Srpske biti stvoren prostor za zapošljavanje domaćeg stanovništva – rekao je Vještica.

Dodao je da poslovne aktivnosti idu planski te naglasio da su četvrtu godinu zaredom aktuelni ugovori sa Ministarstvom odbrane Srbije.

Osim toga lokalni poslovi, ali i oni sa Austrijom i Njemačkom, idu dobro. Bez obzira na loše vremenske uslove i sezonu godišnjih odmora, uspijevamo da stignemo rokove – zaključio je Vještica.

Cijene

Dušan Vještica kaže da su cijene repromaterijala na tržištu u proteklom periodu rasle pa su morali korigovati cjenovnik do 20 odsto.

– Morali smo podići cijene da bismo se uklopili u ekonomsku kalkulaciju. Pozitivno je to što nema poremećaja sa nabavkom repromaterijala pa sve ono što zacrtamo za projekte mi i nabavimo – kazao je Vještica.

Oznake: Dugovi, Kosomos, Plate