Nasilno izbacivanje konkurenata sa tržišta: Situacija sa gasovodom od koristi Americi

08.10.2022. | 15:22

Situacija u vezi sa ruskim gasovodima “Sjeverni tok” je prije svega od koristi SAD, koje su zainteresovane za nasilno izbacivanje konkurenata sa tržišta prirodnog gasa u Evropi, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Odgovor na pitanje ko može imati koristi od takvog razvoja događaja je očigledan. Prije svega, to je korisno za SAD i njihove dobavljače skupog LNG-a, /tečnog prirodnog gasa/, koji prebacuju preko okeana i one su zainteresovane da silom istisnu konkurente na evropskom tržištu prirodnog gasa”, rekao je Lavrov u intervjuu za ruski dnevnik “Argumenti i fakti”.

Lavrov je podsjetio na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je 30. septembra objavio ko stoji iza sabotaže, zapravo upirući prstom u Amerikance rekavši da je “svima očigledno ko od ovoga profitira”.

Putin je rekao da je Zapad odgovoran za situaciju u vezi sa štetama na gasovodima “Sjeverni tok”. Prema njegovim riječima, Zapad je već praktično počeo da uništava zajedničku evropsku energetsku infrastrukturu.

Oštećenja bez presedana na tri niti cjevovoda gasovoda “Sjeverni tok 1 i 2” otkrivena su 26. septembra. Švedski seizmolozi zabilježili su dvije eksplozije duž gasovoda. Istražioci ruske Federalne službe bezbjednosti su kasnije pokrenuli krivični postupak za akt međunarodnog terorizma zbog eksplozija.

Trenutno je nemoguće procijeniti koliko će vremena biti potrebno da se cjevovodi vrate u operativni kapacitet.

Oznake: Gasovod