Namještaj iz BiH osvaja svjetsko tržište: Izvoz prešao 700 miliona maraka

04.02.2022. | 07:51

Drvene garniture za dnevne i spavaće sobe iz BiH osvajaju svjetsko tržište, sudeći prema podatku da je lani u inostranstvo plasiran namještaj vrijedan više od 700 miliona maraka, što je za 23 odsto više u odnosu na godinu ranije.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, najviše namještaja lani izvezeno je u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Holandiju, Francusku i Švajcarsku.

U plasmanu su najzastupljenija bila sjedala od drveta, namještaj za trpezarije, dnevne i spavaće sobe te drveni kuhinjski namještaj.

“Vrijednost izvoza namještaja od drveta u prošloj godini bila je 712,16 miliona maraka, dok je vrijednost uvoza bila 111,73 miliona ili 20,5 odsto više nego u 2020. godini”, naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Najviše namještaja na domaće tržište stiglo je iz Srbije, Turske, Italije, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Njemačke, Hrvatske i Kine.

Proizvođači kažu da se ova grana industrije razvija u dobrom pravcu, ali da im svakodnevna poskupljenja remete planove.

Direktor teslićkog preduzeća “Elgrad” Đorđe Gajić rekao je za “Glas Srpske” da je namještaj sa cijelog Balkana, posebno sa naših prostora, sve traženiji iz razloga što je transport iz Kine poskupio nekoliko puta.

“Domaća drvna industrija ima tendenciju rasta, trudimo se više, učimo, nastojimo unaprijediti proizvodnju i time učvrstiti poziciju na tržištu”, rekao je Gajić. Dodao je da sa jednim od najvećih kupaca iz Danske pregovaraju o cijenama proizvoda, čiji je rast neminovan, s obzirom na rast cijena sirovina i poskupljenje električne energije.

“Sve poskupljuje, od sirovine, struje, do pakovanja, metalnih elemenata i stiropora. Generalno, život je poskupio, tako da ćemo morati podizati i cijene rada i plate”, rekao je Gajić.

Naglasio je da se drvna industrija razvija u dobrom smjeru i da je posla sve više.

“Naša prednost je geografska pozicija, ovi krajevi su bogati sirovinom koja treba drvnoj industriji i bez obzira na to što se dosta i uvozi, treba da iskoristimo ono što imamo. Garniture za dnevne i spavaće sobe su broj jedan na tržištu”, poručio je Gajić.

Direktor firme “Malak Janj” iz Donjeg Vakufa Ernad Smajić rekao je da statistički pokazatelji ohrabruju, ali da ne treba zaboraviti da su na konačnu cifru dobrim dijelom uticala poskupljenja.

“Cijene repromaterijala su skočile, a to dovodi i do rasta cijena gotovih proizvoda. Iako je izvoz povećan, kad sve saberemo i oduzmemo, preduzeća su godinu završila na nuli ili malo iznad. Ne možemo tvrditi da je samo proizvodnja “ozdravila” ili da su marže povoljnije, bilo je svega. I ova godina biće izazovna”, kazao je Smajić. Naglasio je da je rast minimalne plate u oba entiteta neminovan.

Podsticaji

Đorđe Gajić rekao je da privrednicima u Republici Srpskoj, u namjeri da unaprijede proizvodnju, u velikoj mjeri pomažu podsticaji Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

“Učestvovali smo na konkursu za podsticaje za inoviranje proizvodnje te smo dobili 46.500 maraka za investiranje u nove tehnologije i to je svakako odskočna daska u ovom poslu”, rekao je Gajić.

Oznake: Države EU