Nalazišta litijuma izazvat će ekonomski bum u Srbiji i BiH

Predsjednik Aleksandar Vučić kazao je ove sedmice da će realizacija projekta Jadar biti bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom da tu ima 10% svjetskih nalazišta litijuma.

Podsjetimo da se od litijuma prave baterije za električna vozila zbog čega je on ključni sastojak za budućnost automobilske industrije.

– To je jedna od najvećih nada za Srbiju, riječ je o mineralu jadarit i sad je pitanje kako da se izvuče litijum koji je neophodan za baterije za električna vozila – rekao je Vučić odgovrajući na pitanja novinara.

Vučić ističe da se kod Loznice nalazi 10 posto svjetskih rezervi litijuma, što je fantastično bogatstvo.

– Nažalost, neki su prije 15 godina dali istraživačka prava budzašto, ali da ne ulazim u sve to i da se nisu dogovorili da moraju da prave ovde finalnu fabriku na teritoriji Srbije ili teritoriji Podrinja, ali da to ostavimo po strani – napomenuo je Vučić, prenosi BiznisInfo.

Kaže da razgovara o svemu tome sa kompanijom Rio Tinto, koja realizuju projekat Jadar, a ta da kompanija već vodi razgovore sa Kinezima, pošto tu ima 26 sastojaka iz kojih treba izvući litijum, što je tehnološki komplikovan proces.

– Molimo ih da taj proces saznavanja kako se izdvaja litijum iz jadarita ubrzaju, a mi ćemo pronaći investitora da taj litijum navećim dijelom sačuvamo ovde u Srbiji i da onda napravimo fabriku električnih vozila, onda bi to bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo sa naše strane već i za Republiku Srpsku i dobar dio BiH – rekao je Vučić.

To je od ogromnog značaja, dodao je Vučić.

 Ostavite komentar: