Nakon svih problema koje je nametnula pandemija: Razmjenu koče astronomske cijene prevoza

12.07.2022. | 07:24

Robna razmjena BiH i Kine ide uzlaznom putanjom, nakon svih problema koje je nametnula pandemija virusa korona, a iako su mogućnosti dobavljanja robe veće, zbog astronomskih cijena transporta privrednici izdvajaju nekoliko puta veće sume novca za kontejnerski prevoz.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je u pretpandemijskoj 2019. godini BiH u Kinu plasirala proizvode vrijedne nešto više od 30 miliona maraka, dok su u istom periodu iz najmnogoljudnije zemlje svijeta na naše tržište stigli razni proizvodi vrijedni više od 540 miliona KM.

U prvih pet mjeseci ove godine BiH je u Kinu izvezla robu vrijednu skoro 22 miliona maraka, od koje najviše drvo i proizvode od drveta, te cink i namještaj.

Statistika pokazuje da je BiH u istom periodu iz te zemlje Dalekog istoka uvezla razne proizvode vrijedne gotovo 302 miliona maraka.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH  Zdravko Marinković rekao je za “Glas Srpske” da je 2020. bila godina zastoja usljed pandemije virusa korona, prošla je bila godina oporavka, dok brojke pokazuju da bismo u ovoj godini mogli premašiti rezultate iz pretpandemijske 2019. godine.

– Ukoliko se taj matematički rast nastavi, izvoz robe u Kinu do kraja ove godine mogao bi dostići 40 miliona maraka, što znači da je privredna saradnja korektna i da ide uzlaznom putanjom. Sa druge strane, raste i uvoz iz Kine, s tim što to treba posmatrati u kontekstu značaja kineskog tržišta, ne samo za nas, već i za svjetsku ekonomiju. Kina je nama značajna sa aspekta uvoza repromaterijala – rekao je Marinković.

Dodao je da skoro 14 puta više uvozimo nego što izvozimo u najmnogoljudniju zemlju, ali je jednostavno ekonomija BiH zavisna od uvoza.

– Bilo bi mnogo bolje da pravimo veću dodatnu vrijednost na bazi repromaterijala koje uvozimo pa da na taj način, u kvalitativnom smislu, popravljamo disbalans koji imamo, ne samo sa Kinom, već u odnosu na bilo koju državu – kazao je Marinković.

Dodao je da se u odnosu na protekle dvije godine popravila mogućnost dobavljanja robe, ali da su cijene prevoza drastično veće u odnosu na ranije godine, te da sve to utiče na konkurentnost i proizvodnju.

Oznake: Robna razmjena