Nakon što je porasla cijena nafte na svjetskom tržištu, prijeti poskupljenje goriva u BiH

24.01.2019. | 00:08

Nakon što je cijena nafte na svjetskom tržištu, već treću sedmicu zaredom, znatno porasla, novo poskupljenje uskoro se očekuje i na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini.

Gorivo je već prošle sedmice poskupjelo u Hrvatskoj i Srbiji, dok u BiH od početka godine nije bilo novih poskupljenja.

Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH kazao je za Avaz da je teško prognozirati koliko bi poskupljenje moglo biti, ali je siguran da će doći do promjene cijena.

– U Hrvatskoj je gorivo poskupjelo i prije nego što je cijena nafte porasla na svjetskom tržištu. U FBiH i dalje imamo zaokruživanje cijena na pet feninga. Kada bi to bilo ukinuto, cijene bi sigurno bile niže. Ipak, realno je da će doći do poskupljenja. Kod nas je na sceni toliko šarenilo kada je riječ o cijenama da se ne zna više ni ko je poskupio, a ko nije – smatra Bošković te dodaje da Udruženje nema ingerenciju za formiranje cijena.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kazao nam je da se cijena goriva u Srpskoj kreće od 2,23 do 2,35 KM po litru.

– Ako je poskupjelo na svjetskom tržištu, možemo samo očekivati nove, više cijene. Kod nas cijena nafte, nažalost, nije padala kada je to bio slučaj u svijetu, pa je teško prognozirati šta će se sada desiti, ali prije će poskupjeti nego što će doći do pojeftinjenja – istakao je Grbić.

Dodao je da je trenutno litar goriva jeftiniji u Hercegovini nego na pumpama u Banjaluci i Prijedoru, a da su cijene uglavnom vrlo različite od pumpe do pumpe.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte prošle je sedmice porasla za 3,6 odsto. Kada je riječ o američkom tržištu, barel je poskupio za 4,3 odsto.

 

Izvor:(Avaz.ba)