Nakon sastanka sa Mađarima: Gradiće se vjetrenjača na Hrgudu

08.04.2024. | 21:45

Vjetrenjača na Hrgudu kod Berkovića će sigurno biti, kažu energo čelnici nakon sastanaka sa partnerima iz Mađarske. Prijašnji njemački partneri su odustali, ali ugovor raskinuli nisu, do 15 maja im je konačni rok. U ERS-u nisu dangubili.

“U ovom momentu su završeni idejni projekti i trenutno su počela geološka istraživanja na samome terenu na Hrgudu, po idejnom projektu je predviđeno gdje će da budu vjetro stubovi da bi mogli da se ucrtaju u glavni projekat moramo uraditi geološka istraživanja”, rekao je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj u ERS-u.

“Mađarska je izrazila vrlo konkretan stav po pitanju tog projekta u smislu da su spremni da obezbijede finansijska sredstva, ona su negdje oko 140 miliona”, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva.

Instalisana snaga Hrguda povećana je na 60 megavana, a tu će biti 10 vjetro stubova, godišnja proizvodnja je oko 160 gigavat časova. Osim energo sistema najviše benefita će osjetiti opština Berkovići. Od koncesije će u budžet ove opštine godišnje da se slije oko 1,2 miliona maraka.

Još jedan od projekata koji ERS realizuje sa partnerima iz Mađarske jeste SE. Gradi se na Zubačkom platou, a vrijednost ovoga projekta je preko 80 miliona maraka.

Panele na Zupcima najvjerovatnije postavljaće ETMAKS.

“Što se nas tiče mi smo spremni usaglasili smo konkretne stvari da bi moglo doći do potpisivanja ugovora to će doći onog momenta kada projekat bude spreman da se uđe u izvođenje radova”, rekao je Siniša Maksimović iz kompanije ETMAKS.

Osim solara na Zupcima i vjetroelektrane kod Berkovića Mađari bi se mogli uključiti u još dva projekta a to su Solarna elektrane Nevesinje 2 i HE Bileća, piše ATV.