Nakon 15 godina sa trona “skinula” Angelu Merkel: Ona je najmoćnija žena na svijetu

08.12.2021. | 18:00

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel, po izboru Forbesa, više nije najmoćnija žena na svijetu a na tom mjestu ju je naslijedila filantropkinja i bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa, Mekenzi Skot.

Skot se tako po prvi put našla na vrhu Forbsove liste 100 najmoćnijih žena, smijenivši Merkel nakon 15 godina.

Merkel ne samo da više nije u vrhu, već je uopšte nema na najnovijoj listi objavljenoj 7. decembra. Glavni razlog zašto je Skot kao treća najbogatija žena na svijetu sa bogatstvom od 59,4 milijarde dolara završila na vrhu ove liste je njen ogroman filantropski rad, navodi se u objašnjenju Forbsove odluke.

Skot je, prema tim izvorima, dala 8,6 milijardi dolara svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, uključujući 2,7 milijardi dolara samo u ovoj godini, dok je samo u decembru prošle godine ustupila preko 4 milijarde dolara, prenose agencije.

U top 3 najmoćnije žene ušle su i aktuelna potpredsjednica SAD Kamala Haris i predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard.

Na listi su i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (8), predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (15), direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva (22), kraljica Elizabeta Druga (70), ali i Rijana (68), Bijonse (76) i Serena Vilijams (85)

Moćne žene na listi za 2021. godinu kontrolišu ili utiču na prihode vredne 3.300 milijardi dolara i nadgledaju 6,7 miliona zaposlenih.

Na ovogodišnjoj rang listi je i 14 žena milijardera sa bogatstvom od 167 milijardi dolara.