Najznačajnije mjesto imaju trupci: Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

07.12.2021. | 10:28

 U Republici Srpskoj je za deset mjeseci ove godine proizveden 1.565.841 metar kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 6,1 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Među proizvedenim sortimentima najznačajnije mjesto imaju trupci kojih je proizvedeno u masi od 514.934 metara kubnih od četinarskog i 277.811 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je za deset mjeseci ove godine prodato ukupno 1.622.148 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 0,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prodaji najznačajnije mjesto zauzimaju trupci.

Na zalihama je krajem posmatranog perioda registrovana masa od 150.582 metra kubna šumskih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je generalno tražnja za provodima drvne industrije dosta izražena i da je samim tim raste potražnja za drvnim sortimentima, te da je prava šteta što to nije iskorišteno da se naprave bolji rezultati u proizvodnji u šumarstvu.

On je naveo da su u oktobru ove godine ostvareni dosta slabiji rezultati nego u istom mjesecu prošle godine i da je to u dobroj mjeri doprinijelo da se u izvršenju plana u šumarstvu ostvari podbačaj proizvodnje.

Šinik je rekao da razlog tome što kooperanti “Šuma Srpske” nisu u mogućnosti da u potpunosti izvrše preuzete obaveze kada je u pitanju sječa i prve faze vezane za izvođenje radova u šumarstvu, zbog nedostatka radne snage što ima predstavlja najveći problem.