Najviše uvozimo iz Kine: Ispucano više od četiri miliona maraka na vatromet i petarde

11.01.2024. | 07:01

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u Bosnu i Hercegovinu je u 2023. godini uvezeno više pirotehničkih sredstava u odnosu na godinu ranije, i to za više od milion maraka, a samo u decembru prošle godine uvezeno je oko 100 tona vatrometa, petardi i drugih pirotehničkih sredstava vrijednih 829.085 KM, uglavnom iz Kine.

“U 2023. godini je uvezeno pirotehničkih proizvoda u vrijednosti većoj od 4,6 miliona KM, dok ih je u 2022. uvezeno za oko 3,6 miliona”, istakli su za “Nezavisne novine” u UIO BiH.

Prema njihovim podacima, kada je u pitanju 2023. godina najviše pirotehničkih proizvoda uvezeno je, očekivano, u decembru, i to u vrijednosti većoj od 829.000 KM, u oktobru u vrijednosti od oko 780.000 KM maraka, dok je u julu prošle godine uvezeno pirotehničkih sredstava u iznosu od 635.000 KM.

“Najniža vrijednost uvoza ovih proizvoda zabilježena je u februaru, i to za svega 4.524 KM”, navode iz UIO BiH.

Prema podacima za 2022. godinu, u januaru nije bilo uvoza pirotehničkih sredstava, najmanje uvoza zabilježeno je takođe u februaru, u vrijednosti od 1.687 KM, dok je najveći uvoz evidentiran u septembru, kada je uvezeno više od 719.000 KM.

“Pirotehnička sredstva za vatromet, signalne rakete, rakete protiv grada, signalne rakete za gustu maglu i druge proizvode najviše uvozimo iz Kine. Prošle godine smo uvezli oko 600 tona proizvoda u vrijednosti većoj od 4,3 miliona KM, iz Albanije je uvezeno oko 14.000 kilograma u vrijednosti od 238.476 KM. Zatim slijede Njemačka i Hrvatska, iz kojih je uvezeno oko 1.000 kilograma pirotehničkih proizvoda u vrijednosti od oko 20.000 KM “, stoji u podacima UIO BiH.

Prema njihovim podacima, u 2021. godini uvezeno je pirotehničkih sredstava u vrijednosti oko 1,7 miliona maraka, nešto više uvoza evidentirano je 2020. godine, kada je uvezeno sredstava u vrijednosti oko dva miliona, dok je 2019. godine uvezeno pirotehničkih sredstava u vrijednosti većoj od 2,6 miliona KM.

Iz jedne banjalučke prodavnice pirotehničkih sredstava kazali su za “Nezavisne novine” da se vatromet već tradicionalno najviše prodaje, ali nisu primijetili veću potražnju u poređenju sa 2022. godinom.

“Vatromet je nekako najtraženiji, bude tu tradicionalno i petardi, ali pretežno naši kupci koji dolaze sa djecom kupuju rakete za vatromet. Jedna porodica prosječno potroši oko 20 do 30 KM u kupovini pirotehničkih sredstava. Vatromet se traži tokom cijele godine, dok su petarde najtraženije u vrijeme Božića, pred Badnji dan”, kazali su iz ove prodavnice i napomenuli da najviše proizvoda uvoze iz Kine.

“Do sada nismo imali reklamacija, svi su zadovoljni proizvodima. Cijene raketa se kreću od dvije i po marke ili tri i po marke, dok se boks kutije prodaju za oko 15 KM, pa nadalje, sve zavisi”, istakli su oni.

Banjalučanin Velibor T., otac troje djece, kazao je za “Nezavisne novine” da je kupovao petarde sve donedavno, ali da se sve promijenilo nakon što su nabavili psa.

“Primijetio sam da se pas strašno plaši petardi, počne da se trese i tačno se vidi u očima koliko se plaši, tako da sada kupujemo samo prskalice i vatromet koji ne stvara veliku buku. I djeca su saglasna s ovom odlukom. Drago mi je da je moj sin Đorđe zadnji put kada smo išli u kupovinu takođe rekao da neće kupovati petarde ili bilo kakva sredstva koja izazivaju jake eksplozije”, naveo je ovaj Banjalučanin.