Najviše uticalo poskupljenje hrane i energenata: Rast inflacije u Srbiji

17.08.2022. | 13:41

Inflacija u Srbiji nastavila je da raste i u julu je iznosila 12,8 odsto međugodišnje, na šta je najviše uticalo poskupljenje hrane i energenata, saopštila je Narodna banka Srbije.

U avgustovskom izvještaju o inflaciji NBS navodi se da se očekuje da će inflacija u trećem kvartalu dostići vrhunac, a zatim početi da pada.

Guvernerka NBS Јorgovanka Tabaković rekla je da se očekuje da će na postepeno opadanje inflacije uticati zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje globalnih faktora koji utiču na cijene hrane i energenata, ali i mjere Vlade Srbije o ograničenju pojedinih cijena.

U izvještaju se ističe da je neizvijesnost ostvarenja projekcije inflacije i bruto domaćeg proizvoda i dalje velika i da se ona najviše odnosi na faktore iz međunarodnog okruženja, prije svega, efekti konflikta u Ukrajini i raspoloživost energenata i njihove cijene, te izgledi globalnog privrednog rasta.

Kada je riječ o domaćim faktorima, rizici projekcije se u najvećoj mjeri odnose na ishod ovogodišnje poljoprivredne sezone, kao i kretanja u sektoru energetike.

Kako su objasnili, energetska kretanja se odnose na obim proizvodnje uglja i struje na domaćem tržištu, cijene uvoza gasa iznad ugovorenog nivoa sa Rusijom, kao i mjere koje će Vlada Srbije preduzeti da obezbijedi energetsku sigurnost na domaćem tržištu.v

Oznake: Inflacija, Srbija