Najveći njemački uvoznik ruskog gasa: Uniper do sada najveći gubitaš u energetskoj krizi Evrope

Njemačko komunalno predizeće Uniper, najveća žrtva evropske energetske krize do sada, izvijestilo je o neto gubitku od 12,3 milijarde evra u prvoj polovini 2022. godine.

Upozoravaju da će negativni poslovni rezultati potrajati do 2024, prije nego što ponovo postane profitabilno.

Uniper, najveći njemački uvoznik ruskog gasa, postigao je prošlog mjeseca s vladom sporazum od “spasilačkom paketu pomoći”, vrijednom 15 milijardi evra, nakon što je Moskva drastično smanjila isporuke gasa.

Taj čin je primorao kompaniju da kupuje gas sa drugih mjesta, po mnogo višim cijenama, prenosi Rojters.

Spasilački paket je ogolilo stepen oslanjanja Njemačke na uvoz ruskog gasa, koji je činio oko 55 odsto ukupnog prošlogodišnjeg uvoza tog energenta, kao i troškove vezane za nastojanja da se pronađu alternativni izvori za nastavak snabdijevanja energijom.

“Uniper je mjesecima igrao ključnu ulogu u stabilizaciji njemačkog snabdijevanja gasom, po cijenu više milijardi evra gubitaka koji su rezultat naglog pada isporuka gasa iz Rusije”, rekao je izvršni direktor kompanije, Klaus-Diter Majbah.

U saopštenju Unipera se navodi da kompanija očekuje srednje do visoke jednocifrene operativne gubitke u milijardama evra ove godine i da će 2023. biti godina tranzicije, prije nego što grupa bude u stanju da izađe iz “zone gubitka” 2024. godine.

Pored kapitala koji obezbjeđuje država i većih kredita od državne banke KfW, pomoć će takođe stići od novog nameta na cijenu gasa, kojim se komunalnim preduzećima od oktobra omogućava da prenesu većinu troškova skuplje nabavke gasa na kupce, poručio je Uniper, dodajući da će to značajno smanjiti gubitke od četvrtog kvartala nadalje.

Akcije kompanije su pale za više od 9,0 procenata na Frankfurtskoj berzi.

A o tome koliko se situacija na Starom kontinentu zaoštrava, govori i današnji podatak o inflaciji u Velikoj Britaniji, koja je u julu dostigla novi 40-godišnji rekord od 10,1 posto međugodišnje, sa junskog nivoa od 9,4 odsto, prema preliminarnoj procjeni Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS).

Stopa rasta potrošačkih cijena je u julu iznad konsenzusne prognoze analitičara u Rojtersovoj anketi, koji su predviđali julsku inflaciju od 9,8 procenata. Bazna inflacija, koja isključuje energiju, hranu, alkohol i duvan, iznosila je u julu 6,2 odsto na godišnjem nivou, što je porast u odnosu na 5,8 procenata u junu i više od projekcija anaitičara od 5,9 procenata.

Rast cijena hrane dao je najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije, navodi se u saopštenju ONS-a, a isti faktor je uticao i na inflaciju u Srbiju.

Naime, NBS je danas saopštila da julska inflacija iznosi 12 odsto, i iznijela prognozu kada će rast cijena dostići vrhunac, a kada će doći do pada.

S druge strane, ekonomski rast evrozone bio je nešto manji u drugom tromjesečju nego što je provobitno procijenjeno, ali je i dalje jak, pokazali su današnji revidirani podaci Evropskog statističkog zavoda, Evrostata, dok je zaposlenost ponovo porasla.

Evrostat je objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) 19-članog valutnog bloka porastao za 0,6 odsto na kvartalnom nivou u periodu april-jun 2022, a ne za 0,7 procenata, koliko je prvobitno procijenjeno, prenosi Rojters.

Ostavite komentar: