Najveća spoljnotrgovinska razmjena sa Srbijom: U Srpskoj izvoz u prva četiri mjeseca veći 34,3 odsto

23.05.2022. | 12:42

Republika Srpska je u periodu januar-april ostvarila izvoz u vrijednosti od milijardu i 753 miliona KM, za 34,3 odsto više nego u istom periodu lani, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Istovremeno je ostvaren uvoz u vrijednosti od dvije milijarde i 188 miliona KM, što je za 37,2 odsto više nego u periodu januar – april prošle godine, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 80,1 odsto.

“U aprilu je ostvaren izvoz u vrijednosti od 469 miliona KM što je 33,1 odsto više nego u istom mjesecu lani, te uvoz u vrijednosti od 608 miliona KM, što je za 33,2 odsto više nego u aprilu prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Najviše se izvozilo u Srbiju i to u vrijednosti od 305 miliona KM, odnosno 17,4 odsto i u Hrvatsku 246 miliona KM, odnosno 14,0 odsto ukupno ostvarenog izvoza.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 382 miliona KM, odnosno 17,5 odsto i iz Italije, u vrijednosti od 338 miliona KM, odnosno 15,5 odsto ukupno ostvarenog uvoza.

Najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 194 miliona KM, što iznosi 11,1 odsto ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 167 miliona KM, što iznosi 7,7 odsto ukupnog uvoza.

Iz Republičkog zavoda za statistiku navode i da je kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u aprilu ove godine u poređenju sa istim lanjskim mjesecom veća za 10,0 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u aprilu je u poređenju sa martom veća za 2,4 odsto.

Industrijska proizvodnjau Republici Srpskoj u periodu januar – april godine u odnosu na isti period lani bilježi rast od 2,7 odsto.

U istom periodu u području vađenje ruda i kamena ostvaren je rast od 13,2 odsto, u području prerađivačka industrija rast od 5,6 odsto, dok je u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen pad od 4,8 odsto, navodi se u saopštenju.

Broj zaposlenih u industriji u aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, veći je za 1,2 odsto i u odnosu na lanjski prosjek veći za 0,6 odsto, dok je broj zaposlenih u industriji u periodu januar – april ove, u odnosu na isti period prošle godine, veći za 1,3 odsto.

Oznake: Izvoz, Srpska