Najveća privreda EU povećala uvoz azotnih đubriva iz Rusije

03.09.2023. | 09:49

Njemačka je povećala uvoz azotnih đubriva iz Rusije tokom protekle poljoprivredne godine, uprkos najavama Berlina da će se distancirati od Moskve, piše “Berliner cajtung”, pozivajući se na podatke Saveznog zavoda za statistiku (Destatis).

Prema izvještaju, kupovina ruskih đubriva porasla je za otprilike 334 odsto, sa 38,5 hiljada tona u julu 2022. na 167 hiljada tona u junu 2023. Uvoz samo uree je porastao za 304 procenata u prvoj polovini 2023. u poređenju sa na isti period prošle godine. Kao rezultat toga, udeo Rusije u ukupnom obimu uvoza đubriva u Njemačku porastao je sa 5,6 odsto na skoro 18 odsto.

Domaća proizvodnja đubriva u Njemačkoj opada zbog rastućih cena gasa, zbog čega je proizvodnja poskupjela. Dok su u poljoprivrednoj godini 2021-2022 njemačke kompanije proizvodile 37 odsto ukupne potrošnje đubriva u zemlji, prošle godine su pokrivale samo 5 procenata, prenosi RT Balkan.

U velikoj mjeri zavisna od uvoza energenata iz Rusije, Nemačka je bila među najteže pogođenim smanjenjem isporuka ruskog gasa, koji je značajno opao prošle godine nakon što je EU uvela sankcije Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Uvoz iz alternativnih izvora pomogao je Njemačkoj da snizi cijene energenata, ali samo donekle, a prema nedavnim prognozama, cijene će vjerovatno ostati povišene najmanje do 2027.

Martin Mej, portparol njemačkog udruženja za poljoprivrednu industriju, rekao je za “Berliner cajtung” da je kupovina ruskih đubriva samo još jedan način da zemlja uvozi ruski gas.

“Za Njemačku je prošle godine bio veliki napor da postane nezavisna od ruskog gasa. Gas i energija čine 80-90 odsto troškova proizvodnje mineralnih đubriva. To znači da, na kraju krajeva, uvezena đubriva nisu ništa drugo do jeftini ruski prirodni gas sa dodatom vrijednošću”, rekao je Mej.