Najveća američka banka predviđa drastičan skok bitkoina

08.11.2021. | 22:02

Iz najveće američke banke „JP Morgan“ stiže predviđanje da bi bitkoin mogao dugoročno da skoči na 146.000 dolara ako volatilnost splasne i institucije počnu da ga preferiraju više nego zlato u svojim portfeljima.

To je otprilike 130 odsto više od sadašnje cijene bitkoina. Ona se posljednjih nedjelju dana kreće između 60.000 i 65.000 dolara.

Bitkoin kao konkurencija zlatu

„JP Morgan“ takođe smatra da se bitkoin, koji je u neku ruku redak proizvod, sve više takmiči sa zlatom kao zaštita od inflacije, odnosno kao nešto što će rasti čak i kada inflacija ruši vrijednost druge imovine, piše Biznis insajder.

„Čini se da je ponovno pojavljivanje zabrinutosti od inflacije među ulagačima tokom septembra i oktobra 2021. obnovilo interes za korišćenje bitkoina kao zaštite od inflacije“, rekao je strateg „JP Morgana“ Nikolaos Panigirklogu.

„Privlačnost bitkoina kao zaštite od inflacije možda je ojačana neuspjehom zlata u posljednjih nekoliko nedjelja da odgovori na povećanu zabrinutost oko inflacije“, dodao je.
Inflacija je u SAD na najvišem nivou u posljednjih 13 godina i porasla je širom svijeta.

Panigirklogu kao argument za to da će kriptovaluta nastaviti da se bori sa zlatom za prevlast vidi i to što milenijalci postaju sve moćniji u svijetu ulaganja.

„Uzimajući u obzir koliko je veliko finansijsko ulaganje u zlato, svako takvo istiskivanje zlata kao alternativne valute podrazumijeva veliki rast za bitkoin na dugi rok, rekao je sugerišući da bi dugoročna cijena bitkoina mogla da naraste do 146.000 dolara“, navodi on.

Volatilnost bi morala da padne naglo

Međutim, „JP Morgan“ je rekao da bi ogromna volatilnost (stepen varijacije niza cijena trgovanja tokom vremena) bitkoina morala naglo da padne da bi se cijena od 146.000 dolara ostvarila, kako bi se ulagači vezani uz pravila osećali ugodno dodajući ga u svoje portfelje.

Promjenjivost bitkoina trenutno je oko 4 do 5 puta veća od zlata, objavila je banka.

To bi moralo dramatično da padne prije nego što institucionalni investitori uđu u igru.

„JP Morgan“ ističe da je upravo volatilnost bitkoina velika prepreka za održivi rast cijena. Dodaju kako je reputacija kriptovalute poprilično narušena tokom njenog aprilskog i majskog skoka i pada.

„JP Morgan“ zapravo smatra da je volatilnost još uvijek toliki problem da je poštena cijena bitkoina u ovom trenutku zapravo oko 35.000 dolara.

Ipak, banka je rekla da volatilnost tokena trenutno pada i da cijena od 73.000 dolara izgleda razumno za sledeću godinu.

Realno izgleda i rast i pad

Međutim, bitkoin je krajnje nepredvidiv. Rast iznad 146.000 dolara izgleda potpuno moguć, s obzirom na dobit bitkoina od više od 340 odsto u prošloj godini. No, još jedan pad na manje od 30.000 dolara, što se vidjelo ovog ljeta, takođe je mogućnost, kažu u banci.

U svakom slučaju, „JP Morganovi“ globalni tržišni stratezi izgledaju optimistični u pogledu kriptovaluta.

„nema sumnje da su kriptovalute i digitalna imovina, šire gledano, nova klasa imovine i stoga u višegodišnjem strukturnom uzlaznom trendu“, rekli su.

Možda bolje uložiti u itirijum nego u bitkoin

Inače, iz „JP Morgana“ smatraju da bi investitori u kriptovalute u svojim portfolijima trebali da drže itirijum umjesto bitkoina, jer blokčejn ima više namjena.

Analitičari „JP Morgana“, predvođeni tržišnim strategom Nikolaosom Panigirikloom, naime, misle da bi rastuće kamate mogle da predstavljaju problem za bitkoin, baš kao što čine i za zlato.

Iako se bitkoin sve više kotira kao konkurencija zlatu, treba uzeti u obzir da centralne banke dijelom svijeta smanjuju svoju potporu ekonomijama u nastojanju da se smanji inflacija. To znači da će kamatne stope i prinosi na obveznice početi da rastu, piše Blic.

S obzirom na to, „JP Morgan“ je rekao da bi investitorima možda bilo bolje ulagati u itirijum, drugu najveću kriptovalutu na svijetu, koja radi na tom blokčejnu. Drugim riječima, ima mnogo više namjena od bitkoina i prinos bi mogao biti veći.

 

 

Oznake: Bitkoin, Vrijednost