Najuspješnija u Srbiji: Posjetom slobodnoj zoni u Subotici do saznanja za zonu u Trebinju

19.12.2021. | 15:24

Predstavnici grada Trebinja posjetili su danas slobodnu zonu u Subotici, najuspješniju u Srbiji, i u razgovoru sa kolegama došli do korisnih informacija koje će postati sastavni dio tog poslovnog modela koji se uspostavlja i u Trebinju.

Rukovodstvo grada Trebinja i Razvojne agencije Republike Srpske posjetili su slobodnu zonu u Subotici povodom 25 godina njenog postojanja, saopšteno je iz Gradske uprave.

Na sjednici Grupacije slobodnih zona Srbije njen predsjednik Slobodan Mišković je naveo da slobodne zone Srbije generišu oko 15 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Od 4,5 milijarde evra godišnjeg prometa koje ostvari 15 slobodnih zona iz cijele Srbije, oko 800 miliona evra je promet subotičke slobone zone, zbog čega je, između ostalog, najuspješnija u Srbiji.

Navedeno je da je rad slobodnih zona Srbije povezan sa 200 kompanija koje posluju u njihovom režimu, a zapošljavaju oko 38.000 radnika.

Sastanku u Subotici su, osim delegacije iz Repubike Srpske, prisustvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede Srbije i Privredne komore Srbije, a organizovana je i posjeta kompanijama “Ametek” i “Norma grup” i Ekonomskom fakultetu Subotica.

Dogovoren je sličan sastanak u martu u Trebinju, kome će prisustvovati predstavnici Grupacije slobodnih zona Srbije, koja okuplja svih 15 slobodnih zona iz Srbije.

U delegaciji iz Trebinja bili su zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo Bojan Vučurević i direktor gradske Razvojne agencije “Tredea” Bojan Benderać.