Najniža plata u Srpskoj: Sastanak Dodika sa privrednicima o minimalcu

25.01.2024. | 13:59

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastaće se danas sa predstavnicima Unije poslodavaca RS i Privredne komore, kako bi razgovarali o primjeni odluke o najnižoj plati u Srpskoj.

Kako prenose “Nezavisne novine”, sastanak bi trebao da počne u 14 časova, a biće održan u Palati Republike Srpske.

Dragana Kokot, generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske, kazala je da će zahtjev privrednika biti da se vidi koje su mogućnosti rasterećenja samog poslovanja.

“Činjenica jeste da povećana najniža plata od 900 KM opterećuje i javni i privatni sektor i javnu upravu. Mora se vidjeti koje su mogućnosti”, poručila je Kokot, te podsjetila da je zahtjev privrednika da se odluka o iznosu najniže plate suspenduje.

“Vidjećemo da li će tako biti. Druga opcija je da se vidi gdje se mogu naći neke olakšice koje bi omogućile privrednicima da malo nađu prostora da bude kompromisno rješenje, odnosno da bude i povećanje plata ali i da ne bude preveliko opterećenje za samo poslovanje”, pojasnila je Kokot.

Ona je naglasila da je ugroženo poslovanje svih sektora.

“Problem je što su smanjene narudžbe iz inostranstva, što je u inostranstvu poprilično haotična situacija, prema onome što privrednici nama prenose, prvi put je da nemaju zaključene ugovore o saradnji za 2024. godinu. Isto tako, partneri u inostranstvu nemaju planove za 2024. Smanjen je obim poslovanja, smanjen je obim izvoza iz Srpske i BiH, smanjen je obim potencijalne saradnje za ovu godinu i sada ovo povećanje minimalca unutar Republike Srpske dodatno otežavaju poslovanje. Svi su sektori pogođeni i ovo za posljedicu može imati i neko smanjenje broja zaposlenih i možda i neka gašenja poslovnih subjekata, a u svakom slučaju povećanje cijena što ne ide u korist nikome na našem tržištu”, pojasnila je Kokot.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kazao je da poslodavci imaju samo jednu poruku.

“Imamo problem sa povećanjem najniže plate i moramo ga riješiti. Mi smo zato i predložili da se napravi neki moratorijum, mada mislim da su već štete nastale i da se možda ni tim moratorijumom ne može riješiti. Ali evo treba napraviti moratorijum ili vidjeti da li imamo neko bolje rješenje. Jer već dolazi prva isplata plate i treba sada donijeti odluku da li se nastavlja dalje sa tim ili odlažemo za mjesec dana”, rekao je Trivić.

Na pitanje ako dogovor ne urodi plodom, da li poslodavci pripremaju neku reakciju, Trivić je odgovorio:

“Mi smo već rekli da moramo poštovati zakone i mi ćemo se ponašati u skladu sa zakonom. Svaki poslodavac će prilagođavati svoje poslovanje. Neki su već počeli dizati cijene, oni koji su mogli, neki koji ne budu mogli podizati cijene prema inostranstvu, ostaće bez narudžbi, a kada ostaneš bez narudžbi ostaješ bez radnika. Nemamo mi puno opcija niti da se svađamo sa Vladom Republike Srpske. Sve se završava danas, ovako ili onako”, naveo je Trivić.

Da su poslodavci ugroženi, saglasan je i Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” iz Banjaluke.

“Neke firme će se i preseliti u FBiH, ali ‘Bema’ neće, ali će imati problema. U našoj branši je problem jer se naši inostrani partneri seliti u Federaciju BiH, pa mi nećemo imati za koga radimo”, naveo je Umičević.