Najgori u regionu: U BiH najteže pokrenuti posao

BiH je, prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja, pogoršala svoju poziciju u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, i to za jednu poziciju, pa se nalazi na 90. mjestu.

Agenciji za unapređenja stranih investicija (FIPA) BiH naglašavaju da smo najslabije plasirana država regiona, a među najlošijim u Evropi.

– BiH je najslabije rangirana u oblasti pokretanja poslovanja, gdje smo 184, pa smo, u odnosu na prethodnu godinu, kada smo bili 183. u svijetu, pogoršali svoju poziciju. BiH je, takođe, loše plasirana u oblasti dobijanja građevinskih dozvola, gdje zauzima 173. mjesto, a bili smo 167. u svijetu. Za dobijanje građevinskih dozvola potrebno je proći 17 procedura i čekati 180 dana, a troškovi su 20,3 odsto vrijednosti objekta – rekla je direktorka FIPA Milica Marković.

Prema njenim riječima, BiH je značajno poboljšanje postigla u kategoriji dostupnosti električne energije, gdje je na 74, dok je u prethodnom izvještaju bila na 130. mjestu.

Za dobijanje elektične energije potrebno je pet procedura i 69 dana. Već godinama smo loše plasirani i na osnovu plaćanja poreza, a prema posljednjem izvještaju smo na 141. poziciji. Za plaćanje poreza su navedene čak 33 procedure i potrebno je odvojiti 411 sati u toku godine.

– Prema objavljenom Globalnom izvještaju konkurentnosti 2019, Svjetskog ekonomskog foruma, BiH se nalazi na 92. mjestu, od ukupno rangirane 141 države, te je za jednu poziciju lošije pozicionirana u odnosu na prethodni izvještaj. U poređenju s državama našeg regiona i Evrope, BiH je i u ovogodišnjem izvještaju najslabije rangirana – naglašava Markovićeva.

Prema Indeksu ekonomskih sloboda 2019, BiH se nalazi na 83. mjestu od ukupno 180 zemalja svijeta, odnosno na 37. mjestu od 44 zemlje u Evropi. U odnosu na prošlu godinu, kada je BiH zauzimala 91. mjesto, ostvaren je izvjestan napredak, te se zadržala u grupi „ekonomski umjereno slobodnih“ država.

Izvor: Srpskainfo

Ostavite komentar: