Najavljeno poskupljenje struje domaće peradare baca na koljena: Ugroženo 20.000 radnih mjesta

25.12.2021. | 07:51

Peradari upozoravaju da će ih najavljeno poskupljenje struje baciti na koljena, jer već posluju u izuzetno teškim uslovima. S obzirom na to da su cijene mesa i jaja dostigle maksimum preko kojeg teško mogu ići dalje, tvrde da je sporan opstanak proizvodnje, kao i 20.000 radnih mjesta.

Živinari ističu da je usljed poremećaja na tržištima i rasta cijena sirovina bilo za očekivati da će poskupjeti i struja, ali ne toliko.

Direktor preduzeća “Perutnina Ptuj” iz Srpca Velibor Popović rekao je za “Glas Srpske” da je poskupljenje struje kap koja preliva čašu.

– Trenutne cijene naših proizvoda su realne i ne donose nikakav ekstraprofit, već samo opravdavaju postojanje proizvodnje. S obzirom na stanje u privredi i društvu, nisam siguran da je poskupljenje piletine u narednom periodu moguće, tako da je poskupljenje struje udarac koji će kompaniju u Srpcu godišnje koštati 300.000 KM – kazao je on.

Pojašnjava da je firma dobila obavještenje od “Elektroprivrede RS” u kojem je navedeno da se cijena struje za kategoriju kupaca kojoj pripadaju povećava na 0,1478 maraka po kilovat-času.

– Do sada je cijena bila 0,0853. To je povećanje od 73 odsto. Navedeno je da će nove cijene početi da se primjenjuju od 1. januara 2022. godine – pojasnio je Popović. Dodao je da su proizvođači zbunjeni, jer je dan-dva nakon tog obavještenja informacija iz Vlade koju su prenijeli mediji bila da struja za industriju neće poskupjeti za više od 27 odsto.

– Bilo je jasno da će električna energija poskupjeti, jer sve je poskupjelo, ali nisam očekivao da se može desiti da to ide više od 15 odsto – kazao je Popović, dodavši da je u Srpcu u ovoj fabrici zaposleno 269 radnika, 129 kooperanata, odnosno više od 1.000 ljudi je vezano za ovu firmu.

U istim problemima je i preduzeće “Agreks” iz Donjeg Žabara, a direktor te firme Predrag Miličić, koji je i predsjednik Zajednice živinara RS, kazao je da proizvođači traže od nadležnih da se izjasne koje informacije o poskupljenju struje su tačne.

– Proizvođače je uznemirila informacija o poskupljenju struje, imajući u vidu činjenicu da već trpimo ogromne probleme usljed enormnog poskupljenje gotove stočne hrane jer su pojedine cijene skočile od 50 do 80 odsto – rekao je Miličić, naglasivši da se poslovanje svelo samo na preživljavanje i da o izvozu svojih proizvoda i ne razmišljaju.

Koordinacioni odbor peradara BiH upozorio je u petak da će morati obustaviti proizvodnju i obezbjeđenje tržišta peradarskim proizvodima ukoliko budu primijenjene enormno povećane cijene električne energije.

– Dostavljeni ugovori od elektroprivrednih preduzeća u BiH s povećanim cijenama električne energije i do 300 odsto u peradarskom sektoru samo još dodatno pogoršavaju ionako tešku situaciju u ovoj grani proizvodnje

U pitanju je očuvanje 20.000 radnih mjesta – navedeno je u saopštenju.

Nakon sastanka predstavnika Vlade, “Elektroprivrede Republike Srpske”, Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca 22. decembra navedeno je da je dogovoreno povećanje cijene struje od 25 do 27 odsto.

Cijena

Direktor Direkcije za tržišno snabdijevanje “Elektroprivrede” Velibor Šipovac rekao je nakon sastanka sa predstavnicima Vlade i poslodavaca da je ova kompanija izašla u susret privredi i prihvatila cijenu od 53 evra po megavat-času za industrijske potrošače, iako je ona na berzama 250 evra po megavat-času.

– Cijena ostaje i dalje najniža u regionu – poručio je Šipovac.