Nagrada za požrtvovanost! Zdravstvenim radnicima koji rade s kovid-bolesnicima veće plate

16.01.2021. | 16:45

Svi zdravstveni radnici u Hrvatskoj koji rade sa kovid pacijentima dobiće pravedan obračun uvećanog iznosa plate za odrađeno vrijeme i biće im svima plaćeno u skladu s Odlukom, saopštio je danas ministar zdravlja Vili Beroš.

On je podsjetio da je Vlada sedmog decembra Odlukom o posebnoj nagradi radnicima koji brinu o oboljelima od korona viursa utvrdila posebnu nagradu u iznosu od deset odsto od osnovne plate, koja se isplaćuje za vrijeme koje je radnik proveo na obavljanju poslova s oboljelima.

Omogućeno je i da radnicima u sistemu zdravstvene zaštite umjesto uvećane satnice od deset odsto za to razdoblje može da se isplati tromjesečni prosjek plate ako je to za njih povoljnije, prenosi Index.

Beroš je podsjetio da visina osnovne plate zavisi od koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta, zbog čega je različit i iznos vrijednosti nagrade. Dodao je da odgovornost za raspored radnika, kao i vrijeme koje su proveli s oboljelima u isključivoj nadležnosti direktora zdravstvenih ustanova.

“Vlada Hrvatske i Ministarstvo zdravlja su ovom Odlukom omogućili da se svim radnicima koji brinu o oboljelima od kovida-19 uvećaju primanja. Na direktorima bolnica i stručnim službama je odgovornost da prate evidentiranje vremena rasdnika provedenog u kovid odjeljenjima i da se iznosi pravilno obračunavaju i na vrijeme isplaćuju”, poručio je Beroš i dodao da je više puta na to upozoravao kako bi se izbjegli nesporazumi.

U saopštenju se navodi i da je Ministarstvo zdravlja zatražilo od svih direktora izvještaj o sprovođenju navedene Odluke kako bi se utvrdilo stvarno stanje i ujednačila primjena Odluke o nagradi.