Naftu mijenjaju za turizam: U doba najveće krize, ulažu milijarde u “propali” sektor

09.10.2020. | 16:18

Ministar turizma, Ahmed al-Kateb, rekao je da nema boljeg vremena nego što je sad, da Saudijska Arabija izgradi svoje nove turističke atrakcije.

Pandemija korona virusa pokrenula je ekonomske probleme širom svijeta, a putovanja i turizam teško su pogođeni. Uprkos ponovnom otvaranju granica, industrija bilježi vrlo spor oporavak i slabu potražnju.

Prema stavu Svjetske turističke organizacije pri UN, globalni turizam mogao bi biti vraćen 20 godina unazad zbog kovida-19. Ali, Saudijska Arabija je prošlog mjeseca najavila da će uložiti 810 milijardi dolara u masovne turističke projekte tokom narednih 10 godina.

Ti projekti dio su napora kraljevine da diverzifikuje ekonomiju dalje od oslanjanja na energiju, i uključuju planove kao što je razvoj futurističkog izgleda grada Neom. Upitan da li je pravo vrijeme za ulivanje novca u ovaj sektor s obzirom na neizvjesnost, al-Kateb kaže da je to “zlatna prilika” za kraljevinu, jer je radna snaga dostupna i troškovi materijala su mnogo manji nego ranije. Ipak, prema njegovoj ocjeni, ne treba samo SA da iskoristi kovid-19 krizu za gradnju, već sve vlade svijeta.

Plan o atrakcijama bi trebalo da ugleda “svjetlost dana” do 2023/24. godine, do kada bi, kako kaže al-Kateb, pandemija već trebalo da prođe. “A onda smo spremni za trku”, dodaje. Očekuje se da će se globalni putnički saobraćaj vratiti na nivo prije pandemije tek 2024. godine, prema Međunarodnom udruženju vazdušnog transporta.

Ulaganje koje planira SA, nije kratkoročno. Ta zemlja se oslanjala gotovo isključivo na vjerski turizam do 2019. godine, kada je ponudila prve turističke vize. Do 2030, kraljevina želi da privuče 100 miliona posjetilaca godišnje i da turizam čini 10 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda, prenosi Telegraf.