Na tržištu vlada nesigurnost: Cijene nafte ostale gotovo nepromijenjene

27.11.2023. | 08:58

Na svjetskim su tržštima cijene nafte prošle sedmice ostale gotovo nepromijenjene na sedmičnom nivou, ali tokom sedmice znatno su oscilirale, zavisno o vijestima koje bi mogle uticati na ponudu i potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela na kraju prošle sedmice iznosila 80.58 dolara, gotovo isto kao sedam dana prije, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.5 odsto, na 75.55 dolara.

Na tržištu vlada nesigurnost uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o proizvodnoj politici, koji će se održati 30. novembra. Taj je sastanak trebao biti održan 26. novembra, ali odgođen je za četiri dana, što je pokrenulo talas nagađanja o sporu oko smanjivanja proizvodnje u idućoj godini.

Proizvođači još raspravljaju o snabdijevanju, rekli su izvori iz OPEC+, sugerišući da su izvor nesuglasica tri afričke zemlje. Analitičari tvrde da Angola, Kongo i Nigerija traže više proizvodne kvote u 2024. godini nego što je dogovoreno na junskom sastanku grupe.

Smanjenje proizvodnje biće glavna tema sastanka, s obzirom na pad cijena u proteklim danima zbog zabrinutosti za potražnju u SAD-u i Kini, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

U petak su tri izvora iz OPEC-a rekla da su blizu kompromisa s afričkim proizvođačima o proizvodnji u 2024. “Čini se da je najvjerovatniji ishod produženje važećeg dogovora o smanjivanju proizvodnje”, kaže Toni Sikamor iz IG-a.

To je zapravo i jedini način za održavanje cijena nafte na sadašnjim nivoima jer se zbog visokih kamatnih stopa usporava rast zapadnih privreda, što će oslabiti potražnju za naftom i pritisnuti cijene. Na londonskom je tržištu cijena barela u minusu u odnosu na početak godine oko 6, a na američkom tržištu oko 5.5 odsto, prenosi “SeeBiz”.