Na spisku njih 11: Pogledajte ko isplaćuje dividendu u Srpskoj

08.02.2021. | 21:12

Ukupno 11 akcionarskih društava u Republici Srpskoj isplatilo je prošle godine dividendu svojim akcionarima. Ukupno je isplaćeno 77 miliona KM, a skoro 80 odsto tog iznosa čini dividenda Telekoma Srpske.

Iznos isplaćene dividende u 2020. godini je za jedan odsto manji u odnosu na 2019. godinu, rekli su za CAPITAL na Banjalučkoj berzi.

Među firmama koje su isplatile dividendu, pored „Telekoma Srpske“ koji je isplatio 59,7 miliona KM, nalaze se i preduzeća “Napredak“ Bijeljina, „Banjalučka pivara“, „Mikroelektronika“, „Fratello Trade“, „Gas promet“, „Graditelj“ Teslić, „Meridian“, „UniCredit banka“, „Romanijaputevi“ i „Tehnogas“ Trn.

Direktor „Advantis brokera“ Branko Kecman kaže za poslovni portal “Capital” da godinama unazad mali broj preduzeća isplaćuje dividendu te naglašava da je poseban problem što to ne rade firme koje su u većinskom državnom ili opštinskom vlasništvu.

„Dobre kompanije se uglavnom povlače sa berze. To nije slučaj samo kod nas, to je normalno i na razvijenim tržištima, ali s druge strane, tamo je normalno i da firme izlaze na berzu. Mi imamo problem što kompanije, iz nekog razloga, ne vide korist od izlaska na berzu i ne odlučuju se na taj korak“, naglasio je Kecman.

S druge strane, kaže da veliki problem predstavlja to što firme koje su u većinskmom vlasništvu Republike Srpske ili opština, ne samo da ne isplaćuju dividendu svojim vlasnicima, već im država mora pomagati subvencijama iz budžeta.

„Nijedno komunalno preduzeće, za koje bi bilo logično da daju neki povrat vlasnicima, to ne čini. Vidi se da se sa kompanijama u državnom vlasniuštvu ne upravlja na pravi način. Umjesto da te firme u budžet godišnje uplate 50 do 60 miliona KM, mi danas imamo potpuno suprotnu situaciju – tim firmama se daje novac iz budžeta“, kaže Kecman.

Oznake: Preduzeća