Na snazi od 1. januara naredne godine: Irak zabranjuje dolar – ovo je razlog

06.10.2023. | 07:13

Irak zabranjuje podizanje dolara od 1. januara iduće godine.

Irak će zabraniti podizanje gotovine i transakcije u američkim dolarima od 1. januara 2024. godine u posljednjem pokušaju da se suzbije zloupotreba deviznih rezervi za finansijska nedjela i izbjegavanje američkih sankcija Iranu, rekao je visoki zvaničnik iračke centralne banke.

Ovaj potez trebalo bi da suzbije nezakonitu upotrebu oko 50 odsto od 10 milijardi dolara koje Irak svake godine uveze u gotovini iz njujorških Federalnih rezervi, naveo je Mazen Ahmed, generalni direktor investicija i doznaka u Iračkoj centralnoj banci, prenosi portal Biznis.

To je takođe dio šireg nastojanja da se dedolarizuje ekonomija u kojoj stanovništvo, koje je iscrpljeno ratovima i krizama poslije invazije SAD 2003. godine, daje prednost američkoj valuti u odnosu na lokalnu valutu dinar.

Ljudi koji polože dolare u banke prije kraja 2023. godine i dalje će moći da povlače sredstva u dolarima 2024. godine, rekao je Ahmed. Dolari deponovani 2024. godine moći će da se podignu samo u lokalnoj valuti po zvaničnom kursu od 1.320.

Nezvanični tržišni kurs iračkog dinara iznosio je u četvrtak 1.560 što je oko 15 odsto više od zvaničnog kursa. Ahmed je naveo da će građani moći da koriste dolare na karticama unutar Iraka, ali po zvaničnom kursu u dinarima, kao i da je završeno sa gotovinom u dolarima.

Irak je uspostavio platformu za regulisanje bankovnih transfera koji čine najveći dio njegove potražnje za dolarima i koji su nekada bili leglo lažnih priznanica i lažnih transakcija kojima su dolari prenošeni u Iran i Siriju, dvije zemlje pod američkim sankcijama.

Sistem je uspostavljen u dogovoru sa vlastima SAD, gdje se čuvaju rezerve Iraka od 120 milijardi dolara od prodaje nafte. Prema riječima Ahmada, podizanje gotovine i dalje se zloupotrebljava, a u tome učestvuju i potencijalni putnici kojima je obezbijeđena državna kvota od 3.000 dolara.

Irak se u velikoj mjeri oslanja na dobru volju Vašingtona da osigura da prihodi od nafte i finansije ne budu predmet zabrane u SAD.

Oznake: 1.januar, Dolar, Zabrana