Na pomolu “novi udari” na budžete: Procjene Centralne banke za ovu godinu nisu ohrabrujuće

28.09.2021. | 07:34

Centralna banka BiH procjenjuje da će u trećem kvartalu ove godine biti značajniji rast prosječnih potrošačkih cijena od dva odsto na godišnjem nivou.

“U posljednjem kvartalu očekuje se značajniji rast prosječnih potrošačkih cijena od 2,6 odsto na godišnjem nivou. Uzimajući u obzir ukupno godišnje kretanje domaćih potrošačkih cijena, u 2021. očekuje se inflacija od 1,2 odsto. Prvenstveno kao rezultat niskog baznog efekta iz prethodne godine, kad su cijene nafte bile na rekordno niskom nivou, ali i povećanja cijena ostalih sirovina, transportnih troškova na globalnom nivou, te značajnijeg rasta potražnje”, kažu u Centralnoj banci BiH.
Prema projekciji zasnovanoj na službenim podacima do kraja juna 2021, te podacima o očekivanim kretanjima cijena hrane i nafte, te domaće i strane ekonomske aktivnosti u narednom periodu, očekuje se jačanje inflatornih pritisaka do kraja godine.
U CBBiH procjenjuju godišnji rast realnog bruto društvenog proizvoda (BDP) za prvo polugodište od osam odsto u odnosu na isti period prošle godine, a u odnosu na prvo polugodište 2019. rast od 4,1 odsto, piše Srpskainfo.