Na osnovu dogovora o privremenim poravnanjima, Srpskoj uplaćeno 31,2 miliona KM

Republika Srpska je, na osnovu dogovora o privremenim poravnanjima među entitetima od raspodjele indirektnih poreza s jedinstvenog računa, dobila više od 31 milion maraka, dok će ostatak biti isplaćen u novembru i decembru.

To je “Glasu Srpske” rečeno u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, gdje su podsjetili da su u pitanju dva poravnanja, odnosno za period 2012, te od 2014. do 2019. godine i prvo privremeno poravnanje za 2020. godinu.

– Po oba poravnanja Srpska je ukupno dobila od sredstava koja su trebala da pripadnu FBiH u iznosu od 31,2 miliona KM – kazali su u UIO.

Upravni odbor Uprave je polovinom maja usvojio odluke o drugom privremenom poravnanju za raniji period prema kojima će na račune Srpske biti preneseno 22,56 miliona. Srpska i FBiH su dale saglasnost na dinamički plan, pa tako UIO drugo privremeno poravnanje izvršava u šest jednakih mjesečnih uplata u iznosu od 3,76 miliona.

– Uplaćene su četiri rate, odnosno ukupno 15,04 miliona – precizirali su u upravi.

Upravni odbor je, zatim, na sjednici krajem avgusta usvojio odluku o prvom privremenom poravnanju između korisnika raspodjele indirektnih poreza sa jedinstvenog računa za 2020. godinu, prema kojoj je FBiH dužna da isplati Srpskoj 32,37 miliona, a isplata će se vršiti u četiri jednake mjesečne rate, počev od septembra do decembra.

– UIO je do sada izvršio isplatu dvije rate. Svaka je iznosila po 8,09 miliona KM, a ostatak će biti izmiren do kraja godine – zaključili su u UIO BiH.

 

 Ostavite komentar: