Na minimalcu više od 12.200 radnika u RS

03.04.2019. | 18:09

Na najnižu propisanu platu u Republici Srpskoj u iznosu od 440 maraka na kraju prošle godine bilo je prijavljeno ukupno 12.261 radnika, podaci su Poreske uprave RS.

Minimalnu platu u martu 2018. godine primalo je 13.790 zaposlenih, a ona je tada iznosila 410 maraka, dok je u martu 2017. na minimalac od 395 maraka bilo prijavljeno 11.356 radnika.

I dok sindikat zagovara što hitnije povećanje minimalca i prosječne plate u Srpskoj, za šta imaju podršku i nadležnih institucija, privrednici tvrde da sada za to nije najpovoljniji tajming.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da je smanjenje poreza i doprinosa realan osnov za povećanje plata i njihov rast je svakako potreban. Međutim, u ovom trenutku nerealno je očekivati povećanje prosječne plate na 1.000 maraka, zbog toga što naša privreda, kako kaže, nema za to kapaciteta. Potrebna je, kaže, kvalitetna analiza.

– Ako je prosječna plata došla blizu iznosa od 900 maraka, sada nema kapaciteta da bude povećana na 1.000 KM. Ne treba davati procjene bez neke dobre analize – smatra Ćorić.

Dodaje da i povećanje najniže plate nije sada dobro, već to pitanje treba razmatrati na kraju poslovne godine.

– Budžeti su već usvojeni, potpisani ugovori firmi sa ino-partnerima i svako narušavanje ovih segmenata može dovesti privrednike u probleme – zaključio je Ćorić i podsjetio da je lani već dva puta povećana najniža cijena rada. Za odliv radne snage, kako dodaje Ćorić, nisu krive samo niske plate, prenose Nezavisne novine.

– Odlaze i ljudi koji imaju izuzetno dobre plate. To je više opredjeljenje i splet raznih okolnosti, nego niska primanja – dodao je Ćorić.

S druge strane, predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže povećanje plata mora što prije doći, jer samo na taj način možemo spriječiti masovni odlazak radnika.

– I poslovnoj zajednici i Vladi Srpske i sindikatima je potpuno jasno da radnu snagu koja će graditi RS mogu zadržati jedino bolji uslovi rada i veće plate i tu nema nikakve dileme – poručila je Mišićeva.

Radnici u Srpskoj u ovoj godini mogu očekivati povećanje prosječne plate na 1.000 maraka, a najniže na 500 maraka. Premijer RS Radovan Višković izjavio je i da će Vlada predložiti Narodnoj skupštini RS zakon koji će omogućiti da svim poslodavcima u realnom sektoru koji povećaju plate svojim zaposlenima, Republika iz budžeta na kraju godine vrati dio iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa. Taj zakon će se, kako ističe Višković, vrlo brzo, najkasnije za mjesec, pojaviti u Narodnoj skupštini.