Na aerodromima samo 20 aviona – zaposlili poznatog tenisera da animira turiste

03.07.2020. | 09:47

Vazduhoplovne kompanije, koje su u Španiji podigle u nebo svoje avione poslije tri i po mjeseca, upozorile su u četvrtak, 2. jula, kako je to samo početak dugog i teškog oporavka, a da će zbog pada potražnje letenje biti jeftinije nego ranije.

U srijedu, 1. jula, na španske aerodrome je sletjelo svega 20 odsto aviona, u odnosu na isti dan 2019, dok se zemlja i dalje nada turistima. Letjela su 1.482 aviona, što je 5.000 manje nego prošle godine, piše Seebiz.

Najveći promet zabilježen je na Balearskim ostrvima gdje, zahvaljujući posebnom programu, slijeću turisti iz Njemačke, a prometni su i gradovi Madrid, odnosno Barselona.

Na ta tri aerodroma odvijalo se 38 odsto ukupnog saobraćaja u Španiji.

– Dolazak turista biće postupan – rekla je ministarka turizma Marija Rejes Maroto, tokom debate vođene putem video-poziva. Prošle godine, Španija je dočekala rekordnih 80,3 miliona gostiju.

Hoteli, apartmani i restorani polako otvaraju vrata poslije tri i po mjeseca, a hiljade radnika u turizmu još uvijek su bez posla. Centralna vlada i lokalne vlasti nastoje da privuku turiste iz inostranstva, ali i one unutar zemlje, pa posljednjih dana teniser Rafael Nadal, preko televizijskih reklama, poziva gledaoce da posjete njegovu rodnu Majorku.

Ankete, međutim, pokazuju da bi većina stanovnika ovo ljeto mogla da putuje sopstvenim prevozom i da traži bliže destinacije unutar zemlje, što pogađa avio-kompanije koje bi krajem jula mogle letjeti samo sa kapacitetom između 20 i 40 odsto, u odnosu na prošlu godinu.

Stručnjaci kažu da će leto 2020, između ostalog, obeležiti nikad jeftinije putovanje avionom. Te kompanije su privremeno otpustile dio radnika, a program prema kojem oni dobijaju pomoć države – produžen je do septembra.

Oznake: Majorka, Nadal, Turisti