Može li Španija da postane novi energetski snabdjevač Evrope

27.03.2022. | 19:40

Španske ambicije na energetskom tržištu su velike, ali potrebno je i učešće Francuske. Trenutno se jedan gasovod završava u Pirinejima. Vizija trgovca zelenim vodonikom između Sjeverne Afrike i Evrope djeluje realnije.

Maroko i Španija nisu naročito veliki prijatelji, ali su uzajamno ekonomski zavisni. Takođe i Alžir ne spada u grupu zemalja koje su evropski partneri. Sa ruskom invazijom na Ukrajinu i krajem Sjevernog toka 2, stvari su se promijenile.

Nova geostrateška situacija i Španiji donosi promjene. Tradicionalni ekonomski partneri Španije u arapskom i sjevernoafričkom svijetu, kao i brojni solarni i vetroparkovi i šest gasovoda (dok je sedmi u izgradnji), počinju da privlače pažnju. Istovremeno je potrebno ojačati veze sa Nigerijom i ostalim snabdjevačima sirovina.

Španija više od 21 odsto ukupne energije dobija iz obnovljivih izvora, te se zbog toga trenutno ne susreće sa nestašicom energije. Prema navodima španskih medija, ta zemlja bi u budućnosti mogla da postane veći igrač na energetskom tržištu.

Oživljavanje obnovljivih izvora

Španci su, naročito tokom pandemije, otkrili koliko zavise od turizma. Zato žele da iskoriste 140 milijardi evra iz briselskog “Fonda za sljedeće generacije” za restrukturiranje energetske infrastrukture, odnosno njen prelazak na obnovljive izvore, u šta spada i hidrogen.

Ovu inicijativu podržava i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona se interesuje za oživljavanje takozvanog Mid-Sprat (Midi Katalonija) projekta, odnosno uspostavljanja gasovoda između Španije i Francuske.

Trenutno u tom dijelu Španije postoji jedan gasovod, čiji su radovi obustavljeni 2019, a koji je dug oko 80 kilometara i ima kapacitet od oko 7,5 milijardi kubnih metara (Sjeverni tok 1 je imao kapacitet od 55 milijardi kubnih metara).

Postoje samo dva malteriše gasovoda koji idu od Navara iz Baskije do Francuske. Španska ministarka životne sredine Teresa Ribera kritikovala je prethodnih dana Francusku koja, iz finansijskih razloga, ne želi da učestvuje u daljoj izgradnji.

Obustavom Sjevernog toka 2 je, međutim, ova tema ponovo pokrenuta, kaže španski ekspert za sjevernoafrička pitanja Injasio Kembrero.

Španija želi da odvoji gas od cijene struje

Međutim, premijer Pedro Sančez mora prvo kratkoročno da smanji cijene energije, kako bi smirio građane pogođene pandemijom, teškim snježnim padavinama tokom zime, inflacijom i sada ekstremnom sušom.

Porez na dodatu vrijednost je za struju već smanjen, ali to opoziciji nije dovoljno. Kako bi odvojio cijenu gasa koja naglo raste od ostatka tržišta i kako bi obnovljivi izvori energije poput vode, sunca i vjetra ponovo bili atraktivni, Sančez se uputio na turu po Evropi u želji da postigne konsenzus u EU.

Neki ekonomski stručnjaci u ovoj situaciji vide ekonomsku i političku šansu za Španiju po ovom pitanju, dok drugi smatraju da su španske ambicije da postane energetski snabdevač iluzorne.

“Jasno je da bismo do 2025. godine, zahvaljujući brojnim solarnim i vetroparkovima, mogli da postignemo cijenu od 50 evra po megavatu, dok bi ta cijena u Njemačkoj i Francuskoj iznosila između 60 i 70”, kaže Luis Merino, glavni urednik španskog magazina Obnovljiva energija, pozivajući se na elektrodistributera “Omel”. Time bi Španija postala atraktivniji igrač u snabdijevanju energijom.

Promjena strategije zahtijeva vrijeme

Španija je na primjer januara 2022. izvezla više struje Francuskoj nego što je uvezla.

“Zbog male gustine naseljenosti, imamo mogućnost za izgradnju dalje infrastrukture i da ulažemo u geotermalne izvore”, kaže Roberto Gomez-Kalvet, energetski ekspert Univerziteta Evropa u Valensiji. Ipak, cjelokupna strategija trenutne vlade, koja je suštinski ispravna, potrajaće godinama.

Gomez-Kalvet smatra da je odstupanje od uglja prije nekoliko godina bila greška iz ove perspektive. Španija trenutno ima još pet nuklearnih elektrana, a o njihovom gašenju sada više nema govora, naročito ne sada kada Sančez želi da izvozi energiju.

Majorka kao “laboratorija”

Ovaj ekspert smatra da je proizvodnja “zelenog” vodonika skupa i neefikasna.

“Ne vidim da trenutno postoji neka druga opcija koja bi mogla da zamijeni naftu i gas.” Na Majorki se zato trenutno radi na izgradnji prve fabrike zelenog vodonika, koja bi služila kao reper za južnu Evropu. Trenutno se radi o nekoj vrsti laboratorije”, kaže Gomez-Kalvet.

Kako bi se Sančezov san da Španija postane izvoznik energije ostvario, potrebno je uvoziti velike količine gasa iz SAD, kaže Roberto Kenteno, bivši rukovodilac španske elektrodistribucije Enagas.

“Nekada smo željeli da uspostavimo vezu sa Francuskom, ali kako bismo u Španiju dovodili gas iz Rusije, a ne obrnuto”, ističe Kenteno. Alžir nikako ne može da zamijeni Rusiju kao snabdjevača Evrope.

Španija trenutno raspolaže sa oko 35 posto rezervi tečnog gasa u Evropskoj uniji. Portugalija, koja takođe ima postrojenje za preradu tečnog gasa, podržava Sančeza u njegovoj ambiciji i vidi šansu za svoju državu da više investira u obnovljive izvore energije.

Španski ekspert za sjevernoafrička pitanja Ignasio Kembrero u trenutnoj situaciji vidi nove geopolitičke probleme koji bi mogli da zadese Španiju.

“Gasovod između Alžira i Maroka, kojim Španija pokriva jedan dio svojih energetskih potreba, trenutno je blokiran zbog političkih obračuna. Ponovnim uspostavljanjem energetskih veza između Alžira, Maroka i Španije stvara se mogućnost za nove probleme, poput davanja podrške islamskim teroristima u Africi, a tu je i rješavanje pitanja Zapadne Sahare”, smatra Kembrero.

U ovom trenutku je izvjesno da će biti sve teže da se izbjegnu problematični kompromisi, jer je situacija previše nestabilna.